Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Venezuelský opozičný líder González vyzval prezidenta Madura na odstúpenie

Edmundo González Urrutia Zobraziť galériu (2)
Edmundo González Urrutia (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariana Cubillos)

CARACAS - Venezuelský opozičný líder a prezidentský kandidát Edmundo González Urrutia v pondelok vyzval úradujúceho prezidenta Nicolása Madura na odstúpenie a odovzdanie moci. Uviedol, že je pripravený na rokovania. Ide o ďalšiu výzvu pre Madura od júlových volieb, ktoré opozícia považuje za zmanipulované. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters a denníka Miami Herald.

"Pán Nicolás Maduro, rešpektujte to, o čom rozhodli všetci Venezuelčania. Vy a vaša vláda by ste mali odstúpiť. Som pripravený na dialóg," uviedol González Urrutia na sociálnej sieti X. "Každým dňom, ktorým bránite demokratickému prechodu moci, Venezuelčania trpia v krajine v kríze a bez slobody. Lipnutie na moci iba zhoršuje utrpenie nášho ľudu. Prišiel náš čas," dodal.Od sporných volieb, ktoré prebehli 28. júla, sa opoziční lídri González Urrutia a María Corina Machadová skrývajú, keďže prokuratúra začala voči obom vyšetrovanie. Gozález Urrutia sa na verejnosti neobjavil už niekoľko týždňov. Machadová vystúpila v sobotu na opozičnom proteste v metropole Caracas.

Nicolas Maduro
Zobraziť galériu (2)
Nicolas Maduro  (Zdroj: SITA/AP Photo/Matias Delacroix)

Generálny prokurátor Tarek William Saab v pondelok v rozhovore uviedol, že protivládne protesty organizuje "krajne pravicová skupina" na čele s Machadovou, ktorú verejne obvinil zo smrti 25 účastníkov protestov. "Ktorýkoľvek z nich môže byť kedykoľvek obvinený a braný na zodpovednosť ako myšlienkový autor všetkých týchto udalostí," uviedol Saab.Madura za víťaza júlových prezidentských volieb vyhlásila Národná volebná rada (CNE), lojálna súčasnému prezidentovi. Oficiálne získal podľa nej 52 percent a González Urrutia iba 43 percent hlasov. CNE však nezverejnila podrobné výsledky, čo zdôvodnila kybernetickým teroristickým útokom na svoje systémy.

Opozícia tvrdí, že má k dispozícii podrobné výsledkové listiny z viac ako 80 percent volebných okrskov. Vyplýva z nich, že González Urrutia získal 67 percent a Maduro iba 30 percent hlasov. Vláda tvrdí, že sú sfalšované.Bývalého diplomata Gonzáleza Urrutiu už uznali za víťaza volieb Spojené štáty a niekoľko krajín Latinskej Ameriky.Medzinárodné spoločenstvo predložilo viacero návrhov na vyriešenie krízy vrátane opakovania volieb, väčšinu z nich však Maduro i opozícia odmietli.

Viac o téme: OdstúpenieVenezuelaNicolás MaduroEdmundo González Urrutia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu