Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Steinmeier na návšteve v Maďarsku ďakoval za prínos k znovuzjednoteniu Nemecka

Maďarský prezident Tamás Sulyok a nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier Zobraziť galériu (3)
Maďarský prezident Tamás Sulyok a nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier (Zdroj: TASR/AP/Noemi Bruzak/MTI)

BUDAPEŠŤ - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier sa na návšteve maďarského mesta Šopron pri príležitosti 35. výročia tzv. Paneurópskeho pikniku poďakoval Maďarsku za jeho prínos k prekonaniu rozdelenia Európy a k znovuzjednoteniu Nemecka. Zároveň vyzval, aby Maďarsko svoje predsedníctvo v Rade EÚ využilo na posilnenie eurobloku. Informujú o tom agentúry DPA a MTI.

Steinmeier sa spoločne s maďarským prezidentom Tamásom Sulyokom zúčastnil na spomienkovom podujatí v maďarskom meste pri rakúskych hraniciach, odkiaľ 19. augusta 1989 utieklo 600 až 700 občanov východného Nemecka (NDR) na Západ. Symbolické trojhodinové otvorenie hraníc podľa nemeckého prezidenta prinieslo prvé prelomenie železnej opony, ktorá dlho rozdeľovala Európu.

archívne video

Orbán spôsobil škandál zverejnením videa, na ktorom má na sebe futbalový šál s vyobrazeným starým Maďarskom (Zdroj: Facebook/Orbán Viktor)

Nemecký prezident počas spoločnej tlačovej konferencie so Sulyokom povedal, že Európa vďačí za svoju slobodu a jednotu aj odvahe maďarského ľudu, jeho láske k slobode a vášni pre Európu. Zdôraznil, že "túto vášeň pre Európu dnes potrebujeme".

Jednota EÚ

Podľa Steinmeiera je potrebné zachovať jednotu EÚ, najmä vzhľadom na nové geopolitické výzvy. "Svojím predsedníctvom v Rade EÚ zohráva Maďarsko dôležitú úlohu v posilňovaní jednoty v rámci EÚ a presadzovaní konštruktívnych a spoločných riešení pre naše spoločné témy v budúcnosti," uviedol Steinmeier. Paneurópsky piknik bol podľa Sulyoka zlomovou udalosťou v európskych dejinách a označil ho za "trójskeho koňa zjednotenia Nemecka", píše MTI.

Maďarský prezident zdôraznil, že jeho krajina kladie veľký dôraz na národnú identitu, kultúru, tradície, jazyk a suverenitu. "Veríme, že naše rozdielne názory o Európe nás nerozdeľujú, ale budú nás vždy spájať," povedal Sulyok.

Na snímke maďarský prezident Tamás Sulyok
Zobraziť galériu (3)
Na snímke maďarský prezident Tamás Sulyok  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Mimoriadne dôležité vzťahy

Vzťahy medzi Nemeckom a Maďarskom sú podľa maďarského prezidenta mimoriadne dôležité z hľadiska ich spojenectva, ako aj zo strategického pohľadu, píše MTI. Sulyok po rozhovore so Steinmeierom uviedol, že je presvedčený, že úprimný dialóg a prístup založený na vzájomnom rešpekte umožňuje obom krajinám nielen udržiavať, ale aj posilňovať vzťahy. Steinmeier oznámil, že s maďarským náprotivkom budú o bilaterálnych vzťahoch diskutovať v októbri v poľskom Krakove. Povedal tiež, že maďarského prezidenta pozval na návštevu Nemecka.

Viac o téme: Návšteva NemeckoMaďarskoFrank-Walter Steinmeier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu