Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Prezident Dominikánskej republiky zložil sľub na druhé funkčné obdobie

Luis Abinader
Luis Abinader (Zdroj: SITA/AP Photo/Matias Delacroix)

SANTO DOMINGO - Prezident Dominikánskej republiky Luis Abinader v piatok oficiálne nastúpil do úradu na druhé štvorročné funkčné obdobie. Informuje o tom agentúra Reuters a latinskoamerické médiá.

Luis Rodolfo Abinader Corona (57) je ekonóm a bývalý podnikateľ. Prezidentom je od 16. augusta 2020. V májových voľbách (2024) bol znovuzvolený s podporou 58 percent hlasov. Vo svojom programe sľuboval prísny postup voči korupcii a opatrenia proti migrantom zo susednej krajiny Haiti, píše Reuters. Plánuje aj opatrenia na posilnenie hospodárstva a podporu investícií.

archívne video

Začiatok volieb do Európskeho parlamentu v Rajci (Zdroj: TASR/Daniel Stehlík)

Inaugurácia sa konala v deň 161. výročia začiatku vojny za obnovenie republiky v priestoroch národného divadla (Teatro Nacional) v hlavnom meste Santo Domingo. Nový prezident sľúbil hospodársky rast a sociálne reformy a takisto kritizoval dianie vo Venezuele po nedávnych prezidentských voľbách.

Na slávnosti sa zúčastnili aj lídri niektorých krajín

Na slávnosti sa zúčastnili lídri či vysokopostavení predstavitelia 87 krajín a 21 organizácií, píše kubánska štátna tlačová agentúra Prensa Latina. Prítomní boli prezidenti Panamy, Paraguaja, Uruguaja i španielsky kráľ Filip VI. Lídri krajín z oblasti Latinskej Ameriky by popri inaugurácii mali rokovať o výsledkoch sporných prezidentských volieb vo Venezuele z konca júla, píše Reuters. Abinader vo štvrtok vymenoval viacerých členov svojej vlády vrátane ministra ministra banského priemyslu a energií. Dominikánska republika má jednu z najväčších baní na zlato na svete, píše Reuters.

Viac o téme: SľubPrísahaFunkčné obdobieDominikánska republikaPrezidentLuis Abinader
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu