Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Dráma v tureckom parlamente! Vypukla bitka počas rozpravy o uväznenom politikovi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

ISTANBUL - V tureckom parlamente sa v piatok počas rokovania o väznenom politikovi strhla bitka medzi poslancami vládnucej a opozičnej strany, oznámili tamojšie médiá. Informuje agentúra DPA.

Na záberoch, ktoré na sociálnej sieti X zverejnil denník Cumhuriyet, bolo vidieť, ako zákonodarca vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) Alpay Özalan udrel zákonodarcu opozičnej Tureckej strany pracujúcich (TIP) Ahmeta Sika počas jeho prejavu v pléne Veľkého národného zhromaždenia Turecka.

archívne video

Poslanci schválili balík opatrení lex atentát (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Sik spadol z rečníckej plošiny na zem

V nasledujúcich sekundách sa rozpútal prudký pästný súboj, keď sa na Sika zamerali ďalší zákonodarcovia a niekoľkokrát ho udreli. Najmenej ďalší dvaja opoziční poslanci, ktorí sa pokúšali bitku prerušiť, utrpeli zranenia, informovala televízna stanica Habertürk. Na parlamentnej pôde bolo vidieť krv, dodala a zverejnila zábery z incidentu.

Özgür Özel z hlavnej opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP) označil tento incident za "mimoriadne hanebný". Prokurdská Ľudová strana rovnosti a demokracie (DEM Parti) odsúdila "útok" poslancov AKP ako "vandalizmus". Parlament sa zišiel na mimoriadnom zasadnutí, aby prerokoval právnu situáciu Cana Atalaya, ktorého v januári zbavili poslaneckého mandátu.

Atalay, ktorého v máji zvolili do parlamentu za stranu TIP, je od polovice roku 2022 väznený za údajnú pomoc pri pokuse o zvrhnutie vlády počas protestov v istanbulskom parku Gezi z roku 2013. Demonštrácie vyvolal plán zrušiť tento park v prospech developerských zámerov. Atalay, ostrý kritik tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, je zadržiavaný v prísne stráženom istanbulskom väzení napriek rozhodnutiu ústavného súdu, ktorý požadoval jeho prepustenie z dôvodu poslaneckej imunity.

Viac o téme: PolitikTureckoBitkaParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu