Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Šefčovič môže byť rekordérom v počte odslúžených rokov v eurokomisii

Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRUSEL - Týždenník Politico v stredu upozornil, že slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič má všetky predpoklady stať sa najdlhšie slúžiacim európskym komisárom. V súčasnosti mu v tejto oblasti patrí tretia priečka.

Politico pripomenul, že Šefčovič vstúpil do Európskej komisie v októbri 2009, keď nahradil prvého slovenského eurokomisára Jána Figeľa zodpovedného za vzdelávanie. Bolo to počas prvého mandátu šéfa EK Josého Manuela Barrosa.

archívne video

Maroš Šefčovič o svojej nominácii na člena budúcej Európskej komisie (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

O štyri mesiace neskôr, keď si Barroso zabezpečil druhé funkčné obdobie na čele exekutívy EÚ, sa Šefčovič stal podpredsedom EK zodpovedným za medziinštitucionálne vzťahy. To isté portfólio, avšak rozšírené aj o strategický výhľad a ďalšie povinnosti, má aj dnes. Šefčovič pôsobil pod troma predsedami eurokomisie - po Barrosovi to bol Jean-Claude Juncker, keď mal na starosti budovanie energetickej únie, a Ursula von der Leyenová.

Za toto obdobie EÚ prešla dvoma veľkými finančnými krízami, brexitom, pandémiou koronavírusu a vypuknutím ruskej vojny proti Ukrajine s následným vplyvom na krízu cien v energetike. Napriek tomu všetkému Šefčovič nielenže vydržal, ale bol vnímaný ako "človek istoty", ktorému boli občas pridelené na starosť aj iné dôležité portfóliá či nová pracovná agenda, píše Politico.

Šefčovič v posledných rokoch dohliadal na pobrexitové vzťahy EÚ so Spojeným kráľovstvom, má na starosti aj Európsku alianciu pre batérie, vzťahy so Švajčiarskom a menšími krajinami západnej Európy, ktoré nie sú členmi Únie, a je tiež zodpovedný za spoločné nákupy plynu v rámci reakcie EÚ na krízu v energetike po vypuknutí vojny na Ukrajine.

Šefčovič dohliada aj na implementáciu Európskej zelenej dohody

Vlani v októbri ho Von der Leyenová poverila aj dohliadaním na implementáciu Európskej zelenej dohody, jednej z hlavných iniciatív súčasnej eurokomisie, čo prebral po bývalom podpredsedovi EK Fransovi Timmermansovi. Politico upozornil, že táto konzistentnosť pravdepodobne urobí zo Šefčoviča nezvyčajného rekordéra v eurokomisii, keďže slovenská vláda sa ho rozhodla znovu vymenovať za člena exekutívy EÚ.

V súčasnosti je tretím najdlhšie slúžiacim komisárom, keď začiatkom augusta bol vo funkcii viac ako 5400 dní. Je takmer isté, že sa posunie na druhé miesto - pred Holanďana Sica Mansholta. Bývalý holandský sociálno-demokratický politik slúžil 5475 dní a bol aj predsedom Európskej komisie.

Šefčovič však má dobré šance na to, aby obsadil prvé miesto z pohľadu odslúžených dní a vystriedal na čele tohto rebríčka Wilhelma Haferkampa. Bývalý nemecký politik, tiež z tábora sociálnych demokratov, slúžil 6397 dní - v rokoch 1967 až 1985 - a bol eurokomisárom 18 rokov. Šefčovič by Haferkampove prvenstvo mal prekonať 8. apríla 2027.

Viac o téme: RekordérMaroš ŠefčovičEurokomisiaOdslúžené roky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu