Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Južná Kórea hlási ďalšie severokórejské balóny s odpadkami

Juhokórejskí vojaci v ochrannom odeve kontrolujú odpadky z balóna, ktoré vypustila Severná Kórea
Juhokórejskí vojaci v ochrannom odeve kontrolujú odpadky z balóna, ktoré vypustila Severná Kórea (Zdroj: TASR/AP/Im Sun-suk/Yonhap)

SOUL – Severná Kórea znovu vyslala nad Južnú Kóreu balóny s plastovými vrecami, ktoré sú pravdepodobne plné odpadkov. O prvom takomto prípade za vyše dva týždne informovala v sobotu juhokórejská armáda, píše o tom agentúra DPA.

Juhokórejský generálny štáb v oznámení uviedol, že balóny leteli smerom na pohraničnú provinciu Kjonggi, ktorá obklopuje hlavné mesto Soul. Obyvateľov vyzvali, aby tieto objekty nechytali a namiesto toho ich hlásili polícii.

archívne video

Heger na schôdzke V4 s Južnou Kóreou: Máme rovnaké hodnoty a čelíme rovnakým výzvam (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Od konca mája Severná Kórea poslala cez hranicu najmenej 3600 balónov, ktoré niesli odpadky, no tiež hnoj. Juhokórejská armáda od polovice júla reaguje metódami psychologickej vojny a do izolovanej susednej krajiny vysiela reproduktormi propagandu. Severokórejské vedenie to označuje za závažnú provokáciu.

Napätie na Kórejskom polostrove sa po dočasnej fáze deeskalácie v poslednom čase znova zvýšilo. Od začiatku roku 2022 Severná Kórea zintenzívnila testy rakiet schopných niesť jadrové zbrane i ďalšej výzbroje. Južná Kórea a USA medzičasom posilňujú svoju vojenskú spoluprácu.

Viac o téme: OdpadkyBalónyKĽDRJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu