Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Rusko už začalo Iránu dodávať moderné systémy protivzdušnej obrany

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

MOSKVA - Rusko už začalo Iránu dodávať moderné radarové systémy a zariadenia na obranu vzdušného priestoru, informoval v pondelok denník The New York Times (NYT) s odvolaním sa na dvoch nemenovaných iránskych činiteľov. Podľa nich o to požiadal Teherán v súvislosti s vyhroteným napätím na Blízkom východe, kde minulý týždeň zosilneli obavy z otvorenej konfrontácie Iránu a Izraela.

Do Teheránu v pondelok priletel tajomník ruskej bezpečnostnej rady a exminister obrany Sergej Šojgu, ktorý podľa NYT rokoval s iránskym prezidentom Masúdom Pezeškjánom a tiež s náčelníkom generálneho štábu iránskej armády Mohammadem Bágherím.

archívne video

Chlapca, ktorý sa s atrapou zbrane vykláňal z okna auta, preverí sociálna kuratela (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

"Sme pripravení na plnú spoluprácu s Iránom v regionálnych otázkach," povedal Šojgu v Teheráne podľa iránskych médií. Náčelník generálneho štábu Bágherí uviedol, že rusko-iránske vzťahy sú "hlboké, dlhodobé a strategické" a za novej vlády sa budú ďalej prehlbovať. Vzťahy Moskvy s Teheránom posilnila rusko-ukrajinská vojna po ruskej invázii na Ukrajinu vo februári 2022. Irán Rusku dodal okrem iného útočné drony alebo delostreleckú muníciu.

Obavy z eskalácie

V obavách z eskalácie izraelsko-iránskeho konfliktu Teherán požiadal Moskvu okrem iného o moderné systémy protivzdušnej obrany. Rusko má síce dlhodobo dobré ekonomické a kultúrne vzťahy s Izraelom, kde žije veľký počet ruských Židov, podľa analytikov citovaných denníkom NYT si ale Moskva nemôže dovoliť žiadosť Teheránu odmietnuť vzhľadom na to, že potrebuje iránske drony v bojoch na Ukrajine.

Podľa amerických a izraelských činiteľov hrozí už veľmi skoro odveta Iránu a jeho spojencov - libanonského hnutia Hizballáh, palestínskeho teroristického hnutia Hamas či jemenských šiitských povstalcov voči Izraelu. Minulý týždeň v utorok totiž Izrael zabil na predmestí Bejrútu vysokého vojenského činiteľa Hizballáhu Fuáda Šukra a v stredu bol v Teheráne zabitý šéf politického krídla Hamásu Ismáíl Haníja, čo zrejme vykonal tiež Izrael.

Izrael vedie od októbra vojnu v Pásme Gazy

Izrael vedie od októbra vojnu v Pásme Gazy proti Hamasu, ktorý ju začal bezprecedentným teroristickým útokom na Izrael 7. októbra. Odvtedy výrazne zosilnelo tiež ostreľovanie Hizballáhu a izraelskej armády cez spoločnú hranicu a jemenskí povstalci začali útočiť na lode v Červenom mori, ktoré podľa nich majú nejaký vzťah k Izraelu.

Tento rok v apríli Izrael prvýkrát priamo zo svojho územia zaútočil na Izrael, keď naň vyslal asi tri stovky rakiet a dronov, ktoré sa ale podarilo izraelskej armáde odraziť s pomocou Spojených štátov, Británie, Francúzska, Kataru, Egypta, Jordánska, Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov a Bahrajnu. Teherán útočil v odvete za izraelský úder na konzulát v Damasku, pri ktorom 1. apríla zomrelo niekoľko dôstojníkov iránskych revolučných gárd. Nie je jasné, či teraz Izraelu pomôžu všetky krajiny, ktoré to urobili v apríli. Egypt už podľa niektorých zdrojov informoval Izrael, že tentoraz sa na odrazení iránskeho útoku podieľať nebude.

Viac o téme: ZbraneObranaRuskoIránIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu