Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Nemecká armáda sa pripravuje na evakuáciu občanov z Libanonu

Izraelský útok na juhu Libanonu
Izraelský útok na juhu Libanonu (Zdroj: TASR/AP/Mohammed Zaatari)

BERLÍN - Nemecká armáda (Bundeswehr) vzhľadom na obavy z vojenskej eskalácie na Blízkom východe pripravuje rozsiahlu operáciu zameranú na evakuáciu nemeckých občanov z tohto regiónu. Informuje agentúra DPA.

Na leteckej základni Wunstorf v spolkovej krajine Dolné Sasko je pripravené transportné lietadlo Airbus A400M Atlas a vojenský personál. Akcia by sa mala začať už o krátky čas a prípravy prebiehajú aj v námorných silách. Evakuovaní by mali byť predovšetkým Nemci, ktorí napriek opakovaným výzvam na odchod zostali v Libanone.

archívne video

Muž pobodal v nemeckom Mannheime viacero ľudí (Zdroj: X / @DerWiderstand8)

Politicko-spoločenský týždenník Der Spiegel uviedol, že lietadlo by mohlo po niekoľkých hodinách letu vyzdvihnúť Nemcov v libanonskom hlavnom meste Bejrút, vysadiť ich na blízkom ostrove Cyprus a opäť sa vrátiť do Libanonu. Fregata Hamburg, ktorá je na ceste na inú operáciu v Červenom mori, by mohla byť presunutá na prípadné vyzdvihnutie Nemcov pri pobreží. Plavidlo sa momentálne nachádza južne od Grécka.

Hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí v pondelok uviedol, že na zozname krízovej pripravenosti v Libanone je v súčasnosti zaregistrovaných 2100 nemeckých občanov, čo je o 800 viac ako minulý týždeň. Nie je však známe, koľko z nich už v dôsledku naliehavého varovania už opustilo krízou zmietanú krajinu. Nemecký letecký dopravca Lufthansa, jeho dcérske spoločnosti, ako aj ďalšie aerolínie v dôsledku ohrozujúcej situácie dočasne zrušili letecké spojenie s Bejrútom.

Viac o téme: EvakuáciaArmádaNemeckoLibanon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu