Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Nový typ PODVODU, ktorý vás pripraví o všetko! Odhaliť ho je takmer nemožné

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Nový typ podvodu, ktorý prekukne len málokto. Jeho prefíkanosť spočíva v tom, že vám zavolá podvodník, ktorý sa vydáva za bankára a pozná niektoré dáta z vašich osobných dokladov, ako napríklad časť čísla občianskeho preukazu alebo vašu presnú adresu bydliska. To vzbudí dôveryhodnosť voči volajúcemu a tak o peniaze môžete prísť ešte ľahšie ako inokedy. V Česku už tieto praktiky používajú vo veľkom a je vysoko pravdepodobné, že takíto podvodníci úradujú aj na Slovensku.

archívne video

Muž podvodom oklamal seniorku. Poznáte ho? (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

„Tento podvod spočíva v tom, že osoba, ktorá vám zavolá, pozná niektoré dáta z vašich osobných dokladov, napríklad časť čísla občianskeho preukazu alebo vaše presné bydlisko. To v ľuďoch vzbudí dôveru, že skutočne ide o pracovníka banky, v ktorej majú svoje peniaze,“ vysvetlila česká policajná hovorkyňa Monika Kozumplíková pre Novinky.cz.

Kvôli tomuto podvodu prišiel 62-ročný muž z českej obce na Zlínsku o osobných 450-tisíc českých korún (cca 17 800 eur) a firemných 140-tisíc korún (cca 5 500 eur) v priebehu niekoľkých chvíľ. Zavolal mu údajný pracovník banky a chcel od neho potvrdenie o tom, že si na pobočke v Brne zažiadal o pôžičku 250-tisíc korún (9 900 eur). „Keď muž tvrdil, že si o pôžičku nežiadal, a dokonca ani nebol v Brne, bankár mu povedal časť čísla jeho občianskeho preukazu aj presné bydlisko. Potom mužovi povedal, že niekto pravdepodobne sfalšoval jeho doklady a môže si týmto spôsobom požiadať na jeho meno o pôžičky v ďalších bankách, a navyše vybrať jeho úspory,“ približuje policajná hovorkyňa.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Nasledoval telefonát od ďalšej údajnej bankárky z inej banky a nakoniec telefonát od osobného manažéra, ktorý mužovi navrhol riešenie, že si môže s jeho pomocou previesť všetky úspory z rôznych bánk na náhradný účet v Českej národnej banke. Ako ďalej popisuje polícia, spoločne vytvorili "náhradný" účet a podľa inštrukcií manažéra prevádzal muž postupne všetky finančné prostriedky na iné účty, z ktorých sa ešte len mali peniaze previesť na ten novo vytvorený.

"V ten istý deň večer mu prišiel e-mail z jednej z jeho bánk, že peniaze podľa jeho príkazov na úhradu nepreviedli, pretože ide o podvod,“ poznamenala Kozumplíková s tým, že muž si potom zablokoval všetky ostatné účty a hneď nasledujúci deň podal trestné oznámenie. Zatiaľ nie je jasné, či sa kriminalistom podarí zachrániť aspoň časť finančných prostriedkov.

Viac o téme: PodvodTelefonátBankár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu