Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Do ulíc Berlína opäť vyšli popierači COVIDU: Vládu žiadajú o vyvodenie dôsledkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Niekoľko tisícov prívržencov nemeckého hnutia Querdenken (Nekonvenčné myslenie), ktoré tvoria popierači covidu a krajne pravicoví aktivisti, pochodovalo v sobotu ulicami Berlína. Informuje správa agentúry DPA.

Niektorí z účastníkov pochodu niesli transparenty a od vlády požadovali jednak "prehodnotenie" opatrení zavedených v čase vrcholiacej pandémie ochorenia COVID-19 s cieľom zamedziť šírenie vírusu, ako aj "vyvodenie dôsledkov voči zodpovedným".

archívne video

Andrej Danko neverí, že prezidentka dostala v USA covid (Zdroj: Facebook/Andrej Danko - predseda SNS)

Demonštranti pochodovali centrom nemeckého hlavného mesta, pričom na večer plánujú aj zhromaždenie v blízkosti tamojšieho parku Tiergarten. Na demonštráciu, ako aj niekoľkých plánovaných protidemonštrácií, dohliadala celkovo približne 500 policajtov. Dosiaľ z miesta nehlásili nijaké potýčky.

Hnutie Querdenken organizovalo v čase pandémie protesty proti opatreniam nemeckej vlády a spolkových krajín, na ktorých sa zúčastňovali tisíce ľudí. Mnohí z nich sa neriadili vtedy platnými hygienickými predpismi, v dôsledku čoho polícia aj viaceré takéto demonštrácie rozpustila.

DPA pripomína, že prvú masovú demonštráciu zorganizovalo hnutie pred štyrmi rokmi, taktiež v Berlíne. Na berlínsky protest proti covidovým opatreniam vtedy, a síce 2.augusta 2020, prišlo podľa odhadov polície zhruba 20.000 ľudí. Samotní organizátori uvádzali mnohonásobne vyššiu účasť.

Viac o téme: ProtestBerlínCovidPopieračiVládu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu