Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Minister Blinken o prímerí v Pásme Gazy: Je to nevyhnutné

(Zdroj: SITA/AP Photo/Suhaimi Abdullah)

WASHINGTON - Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken v stredu uviedol, že prímerie v Pásme Gazy je nevyhnutné. Oznámil to po tom, čo bol pri útoku v Teheráne zabitý politický líder hnutia Hamas Ismaíl Haníja. Spojené štáty o útoku nevedeli a nemali s ním nič spoločné, dodal Blinken. Informujeme podľa správy agentúry AFP.

"Od prvého dňa pracujeme nielen na tom, aby sme sa pokúsili dosiahnuť, aby sme sa v Gaze dostali na lepšie miesto, ale aj na tom, aby sme zabránili rozšíreniu konfliktu, či už na severe s Libanonom a Hizballáhom, pri Červenom mori s húsíjami, v Iráne, Sýrii, Iraku, ako len chcete," povedal Blinken na fóre v Singapure. Kľúčom k tomu, aby nedošlo k eskalácii je podľa neho dosiahnutie prímeria.

Haníja sa v utorok v Teheráne zúčastnil na inaugurácii iránskeho prezidenta Massúda Pezeškijána a zahynul pri leteckom útoku. Hnutie Hamas vo svojom vyhlásení uviedlo, že bol zabitý pri "zradnom sionistickom zásahu v jeho rezidencii v Teheráne". Podľa vyjadrenia Blinkena Spojené štáty nevedeli o zabití politického vodcu Hamasu, ani do toho neboli zapojené.

"Za dlhé roky som sa naučil nikdy nešpekulovať o tom, aký vplyv môže mať jedna udalosť na niečo iné," odpovedal Blinken na otázku, aký vplyv môže mať Haníjova smrť na vojnu, píše Reuters. Izraelský premiér Benajmin Netanjahu v máji vyhlásil, že vojna v palestínskej enkláve neskončí, kým nebude "eliminovaná" schopnosť Hamasu vládnuť v Pásme Gazy a viesť vojnu. Ozbrojené krídlo palestínskeho radikálneho hnutia Hamas v stredu uviedlo, že zabitím Haníju sa vojna proti Izraelu dostáva na "novú úroveň". Brigády Izadína Kasáma zároveň varovali pred dôsledkami pre celý región. Podľa Hamasu "zbabelé" zabitie jeho lídra neostane bez odozvy.

Viac o téme: PrímeriePásmo GazyAntony Blinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu