Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Irán vyhlásil trojdňový štátny smútok! Haníju pochovajú v katarskej Dauhe

Šéf Hamasu Ismáíl Haníja
Šéf Hamasu Ismáíl Haníja (Zdroj: X/SuppressedNws)

TEHERÁN/DAUHA - Irán v stredu v súvislosti so smrťou vodcu palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Ismaíla Haníju vyhlásil trojdňový štátny smútok. Pohrebné obrady za Haníju sa budú konať vo štvrtok v Teheráne. Jeho telo následne prevezú do katarskej metropoly Dauha, kde sa budú konať modlitby a kde bude v piatok následne aj pochovaný, uviedlo hnutie vo vyhlásení. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

Haníja bol v iránskej metropole zabitý v "špeciálnej rezidencii pre vojnových veteránov" v severnej časti Teheránu počas raketového útoku, uviedli v stredu iránske médiá. Katarský premiér Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sání, jeden zo sprostredkovateľov v rokovaniach o prímerí medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas, v stredu naznačil, že zabitie vodcu Hamasu Ismaíla Haníju môže tieto rokovania zmariť.

archívne video

Izraelská armáda objavila tunely, v ktorých Hamas zadržiaval rukojemníkov (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

"Politické vraždy a opakované cielenie na civilistov v Gaze počas pokračujúcich rokovaní nás núti položiť si otázku, ako môže byť sprostredkovanie úspešné, keď jedna strana zavraždí vyjednávača druhej strany?" napísal katarský premiér na platforme X. "Mier potrebuje serióznych partnerov a globálny postoj proti neúcte k ľudskému životu," dodal. Revolučné gardy v stredu vo vyhlásení uviedli, že zabitie lídra Hamasu v Teheráne bude mať za následok "drsnú a bolestivú odpoveď".

Viac o téme: PohrebIránKatarIsmaíl Haníja
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu