Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Severné Macedónsko žiada EÚ o pomoc s hasením lesných požiarov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Noah Berger)

SKOPJE - Severné Macedónsko požiadalo v utorok Európsku úniu o ďalšiu pomoc v boji proti lesným požiarom, ktoré v tejto krajine stále vymykajú spod kontroly, pričom sa z nej rozšírili už aj do susedného Grécka, uvádza agentúra AP.

"Bohužiaľ, v dôsledku (horúceho) počasia a silného vetra sa neustále objavujú nové požiare, ktoré nám spôsobujú problémy," povedal šéf macedónskeho Centra pre zvládanie kríz Stojanče Angelov. Rozsiahle lesné požiare vo viacerých častiach Severného Macedónska v uplynulých dňoch zničili a poškodili domy, vynútili si evakuáciu a vyžiadali si aj život jedného staršieho muža, ktorý býval neďaleko mesta Kumanovo na severe krajiny. Miestne úrady informovali, že muž zomrel v pondelok pravdepodobne v dôsledku vdýchnutia splodín.

archívne video

Požiare v Chorvátsku hasia aj lietadlá (Zdroj: Facebook/Vatrogasci - 193)

Jeden z požiarov sa zo Severného Macedónska rozšíril aj do susedného Grécka. Hasiči ho však s pomocou dvoch hasiacich lietadiel a vrtuľníka zastavili pred lesom na brehu Dojranského jezera, ktoré leží na území oboch zmienených krajín.

Požiare postihli aj ďalšie balkánske krajiny

Horúčavy a lesné požiare sužujú aj ďalšie balkánske krajiny. V utorok sa gréckym hasičom s pomocou 13 hasiacich lietadiel a šiestich vrtuľníkov podarilo dostať pod kontrolu rozsiahly lesný požiar na druhom najväčšom gréckom ostrove Eubója. Pri boji s plameňmi sa tam zranili dvaja hasiči. Popáleniny im boli ošetrené. Viacero ďalších okolitých krajín, vrátane Bulharska a Albánska, dostáva v súčasnosti - prostredníctvom systému podpory EÚ - medzinárodnú pomoc pri hasení požiarov.

Na západe Albánska bojujú hasiči s lesným požiarom neďaleko mesta Shëngjin ležiacom na pobreží Jadranského mora, ktorý si vynútil aj evakuácie. Hasičom tam pomáhajú aj vojaci z rôznych častí krajiny, armáda poskytla na hasenie vrtuľníky.

Požiare sužujú aj chorvátsky región Dalmácia, a to na prinajmenšom troch miestach - pri Šibeniku, Zadare a Makarskej. Najťažšia situácia je v okolí mestečka Skradin pri Šibeniku, kde požiar vypukol v utorok ráno. Do večera plamene pohltili 500 hektárov polí a lesov. Evakuovali tam desiatky ľudí. V Bosne a Hercegovine sa požiar šíri v odľahlej hornatej oblasti neďaleko mesta Olovo v strednej časti krajiny, kde predstavuje hrozbu pre miestnu skládku odpadu. Na juhu krajiny sa hasičom podarilo dostať pod kontrolu požiar pri meste Mostar, ktorý sa tam priblížil k obchodným skladom.

Viac o téme: PožiarGréckoBosna a HercegovinaAlbánskoLesné požiareSeverné Macedónsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu