Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

MIMORIADNY ONLINE Prekvapivé vyjadrenie Zelenského: Celý svet vrátane Ukrajiny chce účasť Ruska na mierovom summite

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

KYJEV - Celý svet vrátane Ukrajiny chce, aby sa Rusko zúčastnilo na druhom mierovom summitr o ukončení konfliktu medzi Moskvou a Kyjevom. Ešte v utorok to pre francúzske médiá vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Odvolávame sa na agentúru AFP. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO

Šťastný Deň špeciálnych operačných síl ozbrojených síl Ukrajiny, drahí bratia a sestry! (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:31 Najmenej 5 kamikadze bezpilotných lietadiel vstúpilo do vzdušného priestoru Bieloruska pri poslednom ruskom útoku na Ukrajinu.

21:08 Rusko pri nedávnom útoku na Ukrajinu použilo nový „rušivý“ typ bezpilotného lietadla, hovorí Kyjev.

19:25 Ukrajinské médiá zverejnili údajne prvú fotografiu F-16 na ukrajinskom nebi. Pravosť fotografie zatiaľ nebola potvrdená.

18:10 Súd v Moskve v stredu predĺžil do 5. septembra väzbu Francúza Laurenta Vinatiera, ktorého obvinili zo zhromažďovania informácií o ruskej armáde bez toho, aby sa registroval ako zahraničný agent. TASR informuje podľa agentúry AFP.

18:03 "Väčšina sveta dnes hovorí, že Rusko musí byť zastúpené na druhom summite, inak nedosiahneme zmysluplné výsledky. Keďže celý svet ich (Rusko) chce mať pri stole, nemôžeme byť proti," povedal Zelenskyj. Prvý mierový summit sa uskutočnil minulý mesiac vo Švajčiarsku. Zúčastnili sa na ňom zástupcovia 92 krajín, Rusko však nebolo pozvané. Kyjev už predtým uviedol, že na nasledujúcu schôdzku o mieri by mohol pozvať aj predstaviteľov Ruska. Zelenskyj dodal, že nechce, aby mierové rokovania viedla Čína.

17:43 Manželský pár obžalovaný za špionáž pre Rusko sa priznal, v stredu to potvrdil okresný súd v Ľubľane, ktorý ich odsúdil na jeden rok a sedem mesiacov väzenia. Slovinské médiá uvádzajú, že odsúdený pár môže byť súčasťou výmeny väzňov medzi Ruskom, Bieloruskom a západnými krajinami. TASR informuje na základe správ agentúr STA a Reuters. Okrem špionáže súd manželov odsúdil aj za falšovanie dokladov a okrem väzenie im na päť rokov zakázal vstup do Slovinska.

17:30 Ukrajina po dlhom čakaní dostane prvú dodávku stíhačiek F-16, informuje Bloomberg.

17:00 Špeciálny let leteckej spoločnosti "Rusko" odletel z Omska do Moskvy. Ruský právnik Vadim Prochorov naznačil, že na nej mohol byť prevezený ruský politický väzeň Vladimir Kara-Murza.

16:18 Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v stredu vyhlásil, že sankcie Kyjeva zakazujúce tranzit ropy ruského producenta Lukoil nepredstavujú hrozbu pre energetickú bezpečnosť Slovenska. TASR informuje na základe agentúry Reuters. Vo vyhlásení na sieti Telegram napísal, že zrušenie sankcií nie je predmetom diskusie. Dodal, že Kyjev má od Európskej únie v tomto rozhodnutí "úplné pochopenie".

16:04 Z ruských väzníc zmizli ďalší dvaja väzni - ruský opozičný politik Vladimir Kara-murza, ktorý si odpykáva 25-ročný trest za údajnú vlastizradu, a bývalý americký vojak Paul Whelan, odsúdený za špionáž. Ide o ďalších z radu ľudí, ktorých súdy poslali za mreže kvôli kritike ruskej vojenskej agresie na Ukrajine alebo za spoluprácu s opozíciou a ktoré v posledných dňoch ruské úrady bez ohlásenia presunuli. Nie je jasné, kde sa väzni nachádzajú, rovnako ako v prípade Kara-Murzy a Whelana, informovala dnes agentúra Reuters.

15:49 Rumunské ministerstvo obrany v stredu oznámilo, že po minulotýždňových útokoch na ukrajinské prístavy na Dunaji našlo úlomky ruského dronu na ďalšom mieste. TASR sa odvoláva na agentúru Reuters.

15:25 Moldavský parlament údajne pátral v súvislosti s vyšetrovaním ruskej špionáže.

14:29 Právnička bývalého príslušníka americkej námornej pechoty Paula Whelana, väzneného v Rusku pre údajnú špionáž, momentálne preveruje, kde sa jej klient nachádza, a to v súvislosti s medializovanými špekuláciami, že Moskva pripravuje rozsiahlu výmenu väzňov so Západom. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters odvolávajúcej sa na ruské médiá.

V posledných dňoch bolo z ruských väzníc či trestaneckých kolónií presunutých na neznáme miesto prinajmenšom sedem väzňov. Médiá tak začali špekulovať o možnej blížiacej sa výmene väzňov so Západom, ktorá by sa týkala aj práve ľudí ako Whelan.

14:15 Ruský prezident Vladimir Putin dnes dekrétom zdvojnásobil jednorazovú sumu vyplácanú pri uzatvorení viac ako ročného kontraktu s ruskou armádou. Zvýšenie na 400.000 rubľov podľa serveru Meduza bude platiť od 1. augusta do konca roka.

13:40 Podľa oficiálnych správ zaznelo na celej Ukrajine viac ako 40 000 náletových sirén trvajúcich niekoľko minút až hodín počas dňa a noci, odkedy Rusko pred viac ako dvoma rokmi začalo vojnu v plnom rozsahu.

13:20 Česká armáda dostane od Nemecka ďalších 14 bojových tankov Leopard 2A4 a jeden vyslobodzovací tank Büffel 3 ako kompenzáciu za vojenskú pomoc Ukrajine. V stredu to oznámilo české ministerstvo obrany. Rovnaký počet starších strojov už ČR ako kompenzáciu v minulosti od Nemecka dostala

13:05 Každá vojenská továreň na Ukrajine bez ohľadu na to, komu patrí, bude legitímnym cieľom ruských ozbrojených síl. Na stredajšom brífingu v Moskve to podľa agentúr Reuters a TASS uviedol zástupca hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Andrej Nastasin.

12:48 Američania sú rovnomerne rozdelení v otázke, či je ich krajina zodpovedná za pomoc Ukrajine, pričom 48 % tvrdí, že áno a 49 % nie, podľa prieskumu zverejneného 29. júla Pew Research. Zatiaľ čo okolo 63 % demokratov a demokratov Respondenti sa domnievajú, že zodpovednosť majú USA, iba 36 % republikánov a Američanov naklonených republikánom si myslí to isté, ukazuje prieskum.

12:05 Ukrajina je schopná vyrobiť viac ako 3 milióny bezpilotných lietadiel ročne, tvrdí ministerstvo. Ukrajina má výrobnú kapacitu na výrobu viac ako 3 miliónov bezpilotných lietadiel ročne, ale vyžaduje si zahraničné financovanie, uviedla 30. júla námestníčka ministra pre strategický priemysel Hanna Hvozdiarová.

11:20 Ukrajina uzavrela „jeden z najväčších kybernetických útokov“ proti Rusku, uvádza zdroj. Rozsiahly DDoS útok sa začal 23. júla a narušil služby popredných ruských bánk, platobné systémy, sociálne siete, vládne stránky a ďalšie.

11:00 Ukrajinské námorníctvo vykonalo v noci nadnes útok na sklad zbraní pri ruskom meste Kursk, informoval 31. júla generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

10:46 Ruské ministerstvo obrany v stredu oznámilo, že armáda začala s treťou fázou vojenských cvičení na použitie jadrových zbraní. Táto fáza cvičení zahŕňa výcvik s raketovými systémami Iskander-M a rôznymi typmi lietadlami. Informuje o tom agentúra AFP.

10:05 Ruské útoky na Ukrajine za posledný deň zabili najmenej dvoch ľudí a zranili najmenej deväť vrátane dieťaťa, informovali regionálne úrady 31. júla.

MIMORIADNY ONLINE Prekvapivé vyjadrenie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Telegram/State Emergency Service)

9:32 Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila v noci nadnes všetkých 89 útočných bezpilotných lietadiel typu Shahed, ktoré Rusko vypustilo do masového útoku, ako aj jednu raketu Kh-59, informovalo ukrajinské letectvo 31. júla.

8:55 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 31. júlu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

8:26 Ruský muž väznený za údajné napojenie na légiu Slobody Ruska, pokus o podpálenie na úrade. Muž v Rusku bol odsúdený na sedem rokov väzenia za pokus podpáliť vojenskú kanceláriu a údajné napojenie na légiu Slobody Ruska, uviedol 30. júla ruský južný obvodný vojenský súd.

7:37 V Kyjeve bol v platnosti letecký poplach takmer celú noc a ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila nad hlavným mestom viac než 30 dronov. Zároveň išlo o siedmy dronový útok Ruska na Kyjev v priebehu júla, spresnil šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko. "Bol to jeden z najmasívnejších útokov útočnými dronmi na Ukrajinu počas celej vojny," uviedol Popko na platforme Telegram. Ako dodal, podľa doterajších dostupných informácií nedošlo v Kyjeve k žiadnym obetiam ani škodám.

7:15 Z ruských věznic v minulých dnech zmizelo několik vězňů, které soudy poslaly za mříže kvůli kritice ruské vojenské agrese na Ukrajině nebo za práci v organizaci zesnulého opozičního předáka Alexeje Navalného. Kam je vězeňská správa přemístila, není známo. Na neohlášený převoz lidí upozornily agentury AP, Reuters, ruská služba BBC nebo server Meduza, a to s odvoláním na blízké či právníky odsouzených. V této souvislosti se objevily spekulace o možnosti blížící se výměny vězňů se Západem.

6:48 Fínsky dobrovoľný bojovník bol zabitý v Doneckej oblasti v polovici júla, čo je už štvrtý zabitý fínsky občan v boji o Ukrajinu od začiatku totálnej invázie Asociácia fínskych vojnových veteránov.

6:00 Americký predstaviteľ poverený uvalením ruských sankcií, aby sa pripojil ku kampani Harris ako prvý veľký nájom, uvádza Axios. Brian Nelson, vedúci predstaviteľ ministerstva financií USA poverený uvalením a presadzovaním sankcií proti Rusku, sa pripravuje na odchod z Bidenovej administratívy, aby sa pripojil k prezidentskej kampani viceprezidentky Kamaly Harrisovej, informoval Axios 30. júla.

Rusko v noci útočilo dronmi na Kyjev

Rusko v noci na stredu zaútočilo dronmi na ukrajinskú metropolu Kyjev a jej okolie. Uviedol to šéf kyjevskej mestskej vojenskej správy Serhij Popko, píše agentúra Reuters. Systémy protivzdušnej obrany boli aktívne v Kyjevskej oblasti, predovšetkým v ukrajinskej metropole, napísal Popko v príspevku na platforme Telegram.

Svedkovia pre agentúru Reuters povedali, že počuli výbuchy, ktoré zneli ako systémy protivzdušnej obrany odrážajúce letecký útok. V Kyjeve a na väčšine územia Ukrajiny bol vyhlásený poplach pred leteckých útokom približne o 23.00 h miestneho času (22.00 SELČ).

Bývalí ukrajinskí väzni hľadajú v armáde druhú šancu

Bývalý zlodej áut Bohdan Filonenko mal pre spoluväzňov, ktorí kritizovali jeho rozhodnutie vstúpiť do ukrajinskej armády, jednoduchú odpoveď. "Nejdem zomrieť. Budem slúžiť vlasti a zmením svoj život," povedal podľa agentúry Reuters. Tridsaťdvaročný Filonenko je jedným z tisícok ukrajinských väzňov, ktorí narukovali na základe nového zákona, ktorý im zabezpečuje amnestiu výmenou za službu v armáde.

Kyjev má problémy naverbovať dostatok vojakov na obranu proti ruskej agresii vo vojne, ktorá trvá už takmer 30 mesiacov a nič nenasvedčuje tomu, že by mala čoskoro skončiť. Okrem zmeny pravidiel mobilizácie ukrajinské úrady tiež začali lákať do služby odsúdených ako Filonenko, aby posilnili armádne rady motivovanými mužmi. Filonenko a ďalší, s ktorými hovorila agentúra Reuters na výcviku v severovýchodnej Charkovskej oblasti, povedali, že sa okamžite chopili príležitosti bojovať.

Pavlovi, ktorý uviedol len svoje krstné meno, zostával k odpykaniu trestu za napadnutie posledný rok. Do armády sa ale prihlásil hneď v deň, keď nový zákon vošiel v máji do platnosti. "Prečo by mali do našej krajiny prichádzať cudzinci a ničiť ju?" povedal 46-ročný veliteľ jednotky, ktorý už utrpel zranenie nohy, keď ruský dron zhodil do jeho blízkosti výbušninu.

Do rôznych armádnych jednotiek už vstúpilo viac ako 3000 bývalých väzňov, uviedol tento mesiac úrad ukrajinského generálneho prokurátora. Minister spravodlivosti Denys Maljuska v máji vyhlásil, že ukrajinská armáda by mohla mobilizovať až 20.000 väzňov. Väzni odsúdení za ťažké zločiny, ako je vražda dvoch a viacerých ľudí či sexuálne násilie, sa však do armády prihlásiť nemôžu.

Recidivista Filonenko, ktorý teraz cvičí s 57. motorizovanou pešou brigádou, uviedol, že ho na vstup do armády motivovali zvesti o masakroch civilistov po ruskej okupácii dvoch predmestí Kyjeva na začiatku vojny. Vyhlásil tiež, že jeho matka neverila, že by bol schopný opustiť väzenie a pripojiť sa k armáde. Keď som to urobil, bola na mňa hrdá, povedal Reuters Filonenko. "Keď som jej konečne zavolal a poslal pár fotiek, uľahčilo sa jej na dušu," povedal.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu