Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Do platnosti vstupuje revidované nariadenie o ortuti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že do platnosti vstúpili prísnejšie revidované pravidlá na ochranu ľudí a planéty pred toxickou ortuťou. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

Revidované nariadenie o ortuti zakazuje posledné možné použitie ortuti v členských krajinách EÚ a prispieva k cieľu nulového znečistenia životného prostredia bez toxických látok. Podľa tlačovej správy EK uvedené nariadenie predstavuje prielom v oblasti ochrany ľudského zdravia s jasnými environmentálnymi výhodami.

archívne video

Šefčovič o dokončení energetickej únie z pohľadu Európskej komisie

Nové pravidlá zakazujú napríklad používanie a vývoz zubného amalgámu od 1. januára 2025. Členské štáty, ktoré potrebujú viac času na prispôsobenie svojich národných systémov zdravotnej starostlivosti tomuto nariadeniu, dostanú obmedzenú a dočasnú výnimku na používanie, výrobu a dovoz zubného amalgámu - do 30. júna 2026.

Zastavenie výroby, dovozu a vývozu niektorých výrobkov

Cieľom je, aby materiály používané na zubné výplne boli bez ortuti, s výnimkou špecifických medicínskych potrieb a najmä vtedy, keď to bude lekár považovať za nevyhnutné. Podľa revidovaného nariadenia budú musieť členské štáty zastaviť aj výrobu, dovoz a vývoz určitých kategórií lámp obsahujúcich ortuť - k 31. decembru 2025 alebo do 31. decembra 2026 v závislosti od kategórie žiaroviek.

Žiarovky budú nahradené alternatívami, ako sú LED lampy, ktoré sú menej toxické a energeticky účinnejšie. Nariadenie je od 30. júla priamo uplatniteľné vo všetkých členských štátoch Únie. Komisia do 31. decembra 2025 zverejní aj usmernenia o technológiách znižovania emisií ortuti v krematóriách. Exekutíva EÚ v tejto súvislosti pripomenula, že ortuť je veľmi toxická látka, ktorá sa používa v priemyselných procesoch a rôznych výrobkoch. Vystavenie vysokým hladinám ortuti môže byť mimoriadne škodlivé pre ľudské zdravie a pre životné prostredie.

Viac o téme: OrtuťNariadenieEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu