Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Začala sa peňažná ofenzíva! Zarábajú ruskí vojaci takmer toľko ako šéf Kremľa?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Russian Defense Ministry Press Service)

MOSKVA - Dochádzajú ruskej armáde vojaci vo vojne na Ukrajine? Naznačuje to reklama zverejnená v štátnej televízii. Pretože očividne potenciálnych regrútov teraz lákajú veľa peňazí. ZarábaJÚ takmer toľko ako Vladimir Putin?

Aby dosiahol pokrok vo svojej brutálnej útočnej vojne proti Ukrajine, nariadil Vladimir Putin v septembri 2022 čiastočnú mobilizáciu 300 000 záložníkov. Státisíce Rusov však údajne utiekli z vlastnej krajiny zo strachu, že budú povolaní do armády. Putin tiež utrpel veľké straty na fronte. Ukrajina aktuálne hlási, že od začiatku invázie zahynulo viac ako pol milióna ruských vojakov. S cieľom zabezpečiť, aby armáda zostala silná, Kremeľ teraz zjavne láka potenciálnych nováčikov s množstvom peňazí.

archívne video

Ničíme votrelcov. A budeme ničiť až do víťazstva, povedal generál plukovník Alexander Sirský. (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Putin vraj láka vojakov vysokými platmi

Muži z moskovského regiónu mohli za prvý rok služby v armáde dostať 5,2 milióna rubľov (približne 55 000 eur), ako aj dodatočnú jednorazovú platbu vo výške 1,9 milióna rubľov (približne 20 000 eur) za záväzok. Vyplýva to z reklamy, ktorú zdieľal nezávislý estónsky blogger „WarTranslated (Dmitri)“ na platforme X – predtým Twitter. Klip podľa neho ukázal počas vysielania špičkový kremeľský propagandista Vladimir Solovjov. "Chápem, že sa v poslednej dobe veľa hovorí o exponenciálnom zvyšovaní výplat Rusom za podpísanie úmrtnej zmluvy. Zdá sa však, že dnes ráno so Solovjovom majú iný rekord," napísal. Ruské ministerstvo obrany v reakcii na žiadosť spravodajského portálu Newsweek tieto čísla bližšie nekomentovalo.

Môžu ruskí regrúti zarobiť takmer toľko ako Putin?

Podľa internetového magazínu, ak sa dá veriť číslam, ruskí vojaci by mohli zarobiť takmer toľko ako Vladimir Putin vo vojne na Ukrajine. Posledné verejne dostupné údaje o príjmoch šéfa Kremľa však pochádzajú z roku 2021 – teda z doby pred inváziou. Putin vraj tento rok dostal 10,2 milióna rubľov (okolo 110 000 eur). Vysokopostavení predstavitelia v Rusku majú teraz zakázané verejne deklarovať svoje príjmy. Tiež sa verí, že Putin má veľký majetok v hodnote miliárd dolárov. Okrem iného vraj vlastní letný dom na pobreží Čierneho mora v Soči, ako aj ďalšie luxusné nehnuteľnosti a veterány. Samotný ruský prezident k veci mlčí. Nezávislé overenie týchto informácií je zložité. Týka sa to aj hlásených strát Putinovej armády vo vojne na Ukrajine.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu