Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Biden navrhol reformu najvyššieho súdu: Šance na schválenie sú podľa médií malé

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci, Pool)

AUSTIN - Americký najvyšší súd treba zbaviť "extrémizmu", obmedziť funkčné obdobie sudcov, zaviesť pre nich etický kódex a navrátiť verejnosti dôveru v túto inštitúciu. Vyhlásil to v pondelok americký prezident Joe Biden, ktorý predstavil návrh rozsiahlej reformy fungovania najvyššieho súdu. Šanca na jej presadenie je však veľmi malá, pretože vyžaduje zmenu ústavy, už ťažko schváli Kongres, píšu americké médiá.

Najvyššia súdna inštancia sa potýka s krízou dôvery verejnosti - jej činnosť podľa analytického webu FiveThirtyEight schvaľuje menej ako 40 percent Američanov. Výrazne väčšia nespokojnosť je podľa analýz medzi demokratmi ako medzi republikánmi. Šesť z deviatich sudcov je označovaných za konzervatívnych, čo podľa Bidena niekedy prináša ťažko pochopiteľné rozhodnutia.

archívne video

Zuzana Čaputová po prílete z Poľska, kde sa stretla s Joeom Bidenom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Extrémizmus podrýva dôveru verejnosti v najvyšší súd," vyhlásil podľa agentúry AP Biden počas vystúpenia v Texase. Prezident, ktorému v úrade zostáva necelý polrok, poukázal okrem iného na predvlaňajšie rozhodnutie súdu obmedzujúce právo na potraty či na vlaňajšie rozhodnutie zakazujúce pozitívnu diskrimináciu menšín na amerických univerzitách.

Trump kritizuje návrh

Kým viceprezidentka Kamala Harrisová, ktorá sa pravdepodobne stane prezidentskou kandidátkou demokratov, Bidenov návrh rýchlo podporila, jej republikánsky sok Donald Trump ho skritizoval. Samotný Trump ako prezident v minulom volebnom období vymenoval troch zo šiestich konzervatívnych členov súdu.

Republikánsky predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson podľa agentúry Reuters označil Bidenove snahy za pokus "pripraviť súd o legitimitu" a dodal, že návrhy budú "mŕtve" v momente, keď vstúpia do dolnej komory Kongresu. Médiá sa zhodujú, že šance na schválenie návrhu sú veľmi malé.

Bidenov návrh zaviesť vymáhateľný etický kódex súvisí s kauzami konzervatívnych sudcov Clarenca Thomasa a Samuela Alita. Investigatívny web ProPublica vlani informoval o stykoch sudcov s vplyvnými mecenášmi Republikánskej strany, s ktorými dotyční okrem iného jazdili na luxusnej dovolenke. Alitovo meno sa tiež spája s kontroverziou ohľadom násilností v Kapitole, kam 6. januára 2021 vpadli demonštranti podporujúci vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa. Pred Alitovým domom vlála americká vlajka otočená hore nohami. To ako svoj symbol používali mnohí Trumpovi priaznivci, ktorí uverili jeho nepodloženému príbehu, že prezidentské voľby roku 2020, ktoré Trump prehral, boli zmanipulované. Alito nariekanie odmietol s tým, že vlajku vyvesila jeho žena z iných dôvodov, okrem iného kvôli susedskému sporu, píše CNN.

Viac o téme: Najvyšší súdUSAJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu