Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Páchateľ atentátu na Trumpa sa zaujímal aj o pokus o vraždu Roberta Fica

Thomasa Matthewa Crooksa po pokuse o atentát zlikvidovala polícia.
Thomasa Matthewa Crooksa po pokuse o atentát zlikvidovala polícia. (Zdroj: SITA/AP Photo/Gene J. Puskar, Bethel Park School District via AP)

WASHINGTON - Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) v pondelok oznámil ďalšie podrobnosti o strelcovi, ktorý sa 13. júla pokúsil zastreliť republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Páchateľ pred činom hľadal aj informácie o atentáte na premiéra SR Roberta Fica. Informujú o tom správy z agentúr AP, Reuters a denníka The Washington Post (WP).

Trump súhlasil, že FBI poskytne informácie pri vyšetrovaní útoku, ku ktorému došlo v štáte Pensylvánia. "Chceme získať jeho pohľad na to, čo spozoroval," uviedol špeciálny agent FBI Kevin Rojek. Označil to za štandardný postup, pričom FBI bežne vypočúva obete trestných činov.

archívne video

ATENTÁT na premiéra: Zábery streľby na Roberta Fica (Zdroj: Profimedia.sk/RTV Prievidza)

Rojek poskytol nové podrobnosti aj o páchateľovi streľby, 20-ročnom Thomasovi Matthewovi Crooksovi. Bezprostredne po výstreloch na Trumpa ho zastrelil ostreľovať americkej tajnej služby. Pri streľbe prišla o život aj ďalšia osoba a dve utrpeli zranenia.

FBI zistila, že Crooks vyhľadával informácie o hromadnej streľbe, elektrárňach, podomácky zhotovených výbušných zariadeniach a tiež o atentáte na slovenského premiéra z mája tohto roka.

FBI v piatok oznámila, že Trumpa zasiahla počas neúspešného atentátu do ucha buď vystrelená guľka alebo jej úlomok. Motív strelca sa však ešte nepodarilo potvrdiť. Crooksovi rodičia podľa Rojeka s vyšetrovateľmi spolupracujú a uviedli, že o plánoch svojho syna nevedeli.

Viac o téme: PáchateľAtentát na Roberta FicaAtentát na Trumpa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu