Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Ruské úrady schválne spomaľujú YouTube, priznal ruský poslanec

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

MOSKVA - Ruské úrady schválne spomaľujú server YouTube v Rusku, pripustil poslanec Alexander Chinštejn, ktorý v Štátnej dume, dolnej komore ruského parlamentu, vedie výbor pre informačnú politiku. Až doteraz ruské úrady takéto opatrenie popierali, pripomenul server BBC News. Podľa zákonodarcu ide o "vynútený krok", ktorý nemá potrestať ruských užívateľov, ale server, ktorý "sa stále domnieva, že môže beztrestne ignorovať a porušovať naše zákony".

Moskva po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu prijala zákony, ktoré majú umlčať všetku kritiku a odpor proti vojne. YouTube doteraz zostáva jednou z mála nezablokovaných platforiem, na ktoré publikujú či vysielajú aj opoziční politici a blogeri. Chinštejn na sociálnej sieti napísal, že do konca týždňa sa rýchlosť sťahovania YouTube na stolových počítačoch môže znížiť o 40 percent a ku koncu budúceho týždňa dokonca o 70 percent. Spomalenie sa zatiaľ nedotkne mobilných zariadení, tvrdil poslanec.

Ruské úrady schválne spomaľujú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov skôr tento mesiac ubezpečoval, že úrady neplánujú obmedziť prístup k YouTube, a Rostelekom tvrdil, že rýchlosť sťahovania môže klesať pre problémy technického zariadenia, ktoré patria spoločnosti Google a ktoré sa po odchode Googlu z Ruska neobnovovalo. Chinštejnovo vyjadrenie tak podľa BBC predstavuje prvé priznanie ruských predstaviteľov, že server v Rusku schválne spomaľujú.

Chinštejn napísal, že ďalší osud YouTube v Rusku závisí výlučne od spoločnosti samotnej: ak nezmení svoju politiku a nezačne dodržiavať ruské zákony, "nič dobré ju tu nečaká", varoval a dodal, že v Rusku existujú alternatívne platformy. V skutočnosti ale napriek všetkým snahám ruských úradov od roku 2022 ponúknuť vlastné alternatívy k YouTube žiadny ruský server nezískal výraznejšiu popularitu. Naopak, počet sledujúcich YouTube v Rusku rastie, poznamenala BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

Viac o téme: RuskoYoutubeRuské úrady
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu