Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Keketi pracuje na prehĺbení spolupráce v športe: Neuveríte, s ktorými krajinami!

Dušan Keketi
Dušan Keketi (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Paríž 25. júla (TASR) - Minister cestovného ruchu a športu SR Dušan Keketi sa na okraj stredajšej konferencie UNESCO o športe v Paríži stretol s kolegami z Ukrajiny a Talianska. Zhodli sa na prehĺbení spolupráce a na odhodlaní pokračovať vo výmene skúseností a podpore spoločných iniciatív. Informoval o tom komunikačný odbor ministerstva.

Keketi na stretnutí s talianskym ministrom športu Andreom Abodim predstavil novovzniknutý rezort cestovného ruchu a športu a jeho cieľov. Zdôraznil systémový prístup a zbieranie skúseností z partnerských krajín, ako aj plány na financovanie športových subjektov a hľadanie alternatívnych zdrojov financovania vrátane výnosov z lotérií, hazardných hier a potenciálne aj verejného poistenia.

archívne video

ROZHOVOR Minister Keketi: Chce dotiahnuť viac zahraničných turistov a takúto sumu dáme do športov (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

"Naším cieľom je zmeniť vnímanie športu, ten má významný hospodársky a aj spoločenský vplyv na krajinu. Práve skúsenosti z Talianska ukazujú, že každé investované euro do športu sa vráti trikrát," uviedol slovenský minister s tým, že s kolegami z Talianska zostáva naďalej v aktívnom kontakte s cieľom výmeny informácií a skúseností.

Abodi potvrdil, že Taliansko čelí rovnakým výzvam, a ponúkol Slovensku výmenu skúseností vrátane konkrétnych výsledkov z projektov, ako je zriadenie nového špecializovaného laboratória. Keketi pripomenul, že Taliansko tento rok zorganizovalo majstrovstvá Európy v atletike. Abodi zároveň informoval o prebiehajúcich prípravách na zimné olympijské hry v roku 2026, ktoré bude hostiť Taliansko v Miláne a Cortine d'Ampezzo.

Na rokovaní sa zúčastnil aj ukrajinský minister športu a mládeže

Na rokovaní sa zúčastnil aj ukrajinský minister športu a mládeže Matvij Bidnyj, ktorý sa Slovensku poďakoval za podporu Ukrajine od začiatku ruskej invázie a konkrétne za prijatie mnohých ukrajinských športovcov a trénerov, ktorí našli na Slovensku útočisko.

"Od začiatku sme zodpovedným susedom a partnerom a budeme v tom pokračovať," uviedol Keketi s tým, že ministri sa zhodli na rozvoji spolupráce medzi krajinami, najmä v oblasti antidopingovej agendy.

Minister Keketi ponúkol ukrajinskému kolegovi slovenské skúsenosti, konkrétne aj v súvislosti rozšírením kompetencií slovenskej Antidopingovej agentúry (ADA SR). Ukrajinský minister prejavil záujem o rozvoj spolupráce so Slovenskom, osobitne v oblasti podpory mládeže a športových veteránov a zároveň požiadal SR o podporu jeho kandidatúry do Zakladajúcej rady Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) vo voľbách v decembri 2024.

Viac o téme: TalianskoUkrajinaDušan KeketiSpolupráca v športe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu