Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

MIMORIADNY ONLINE Ukrajinská polícia zadržala mladíka podozrivého z vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Dneperská oblastná správa prostredníctvom agentúry AP)

KYJEV/MOSKVA - Ruský vojenský vrtuľník Mi-28 sa zrútil v Kalužskej oblasti na západe Ruska. Posádka nehodu neprežila, oznámilo vo štvrtok ruské ministerstvo obrany. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Britská armáda učí ukrajinských vojakov bojovať v urbanizovanej oblasti 

Britská armáda učí ukrajinských vojakov bojovať v urbanizovanej oblasti (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:59 Politici z poľskej krajne pravicovej strany Konfederácia koruny poľskej (KKP) protestovali vo štvrtok pred dolnou komorou poľského parlamentu (Sejm) proti bezpečnostnej dohode o spolupráci, ktorú nedávno podpísal poľský premiér Donald Tusk s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informuje o tom agentúra PAP. Na akcii, ktorú zorganizovala KKP pod heslom "Prestaňte zaťahovať Poľsko do vojny, ktorá nie je naša", sa zúčastnilo zhruba 25 ľudí.

21:22 Rýchlosť sťahovania videí z platformy YouTube na území Ruska sa postupne zníži. Do konca tohto týždňa môže na stolových počítačoch klesnúť o 40 percent a do konca budúceho týždňa o 70 percent, napísal vo štvrtok na svojom telegramovom kanáli poslanec ruskej Štátnej dumy Alexandr Chinštejn. Informuje o tom správa z agentúry DPA.

20:06 Nič nenasvedčuje tomu, že Rusko úmyselne zaútočilo na územie členskej krajiny Severoatlantickej aliancie (NATO). Uviedol to vo štvrtok hovorca NATO v reakcii na nález trosiek ruských bezpilotných lietadiel na území Rumunska v blízkosti jeho hraníc s Ukrajinou. Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.

20:00 Poradca ruského prezidenta Nikolaj Patrušev vo štvrtok obvinil Severoatlantickú alianciu zo zámerov zriadiť si námornú vojenskú základňu v Azovskom mori. Moskva tieto plány podľa neho zmarila, nespresnil však, kedy k tomu malo dôjsť. Informuje agentúra Reuters.

18:55 Skupina siedmich najvyspelejších krajín sveta sveta G7 pravdepodobne do októbra uzavrie rámcovú dohodu o pôžičke vo výške 50 miliárd amerických dolárov (46,09 miliardy eur) pre Ukrajinu, ktorá bude krytá zmrazenými ruskými aktívami, vyhlásil vo štvrtok európsky komisár pre hospodárstvo Paolo Gentiloni. Informuje agentúra Reuters.

18:11 Ukrajinská polícia zadržala vo štvrtok v meste Dnipro 18-ročného mladíka podozrivého z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej. Na platforme Telegram to oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informujú o tom agentúry Reuters a AFP.

17:44 Rusko sa snaží využívať Hongkong na obchádzanie západných sankcií, povedal vo štvrtok ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba počas svojej návštevy tejto osobitnej správnej oblasti Číny. Tamojšiu administratívu zároveň vyzval, aby sa voči takému využívaniu bránila, informuje agentúra AFP.

17:15 Rumunsko na svojom území neďaleko ukrajinských hraníc našlo úlomky ruského dronu. Oznámilo to dnes rumunské ministerstvo obrany. Rumunsko je členom Severoatlantickej aliancie, ktorá uviedla, že nemá informácie o úmyselnom útoku. Incident je však podľa nej potenciálne nebezpečný, informovala agentúra Reuters.

15:17 Významná ruská ekonómka Valentina Bondarenková zomrela po páde z okna svojho moskovského bytu, uvádzajú médiá. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry DPA. Podľa finančných novín Vedomosti 82-ročná Bondarenková pravdepodobne zomrela v pondelok, pričom úrady údajne nenašli žiadne dôkazy o násilnom zápase alebo kriminálnom motíve.

15:05 Ukrajinská polícia zadržala skupinu ľudí, ktorá pripravovala na objednávku Ruska podpaľačské útoky na Ukrajine a tiež v Poľsku a pobaltských krajinách, oznámila vo štvrtok ukrajinská generálna prokuratúra. Informuje o tom agentúra PAP.

14:39 Rusko v prvej polovici tohto roka proti Česku podnikalo širokú škálu hybridných operácií. Cieľom jeho propagandy je oslabovať dôveru v štát a vyvolať v ľuďoch pocit, že je tamojší režim zdravou alternatívou. Vyplýva to zo správy o extrémizmu za prvý polrok tohto roka, ktorú dnes zverejnilo ministerstvo vnútra. Česká extrémistická a xenofóbne populistická scéna sa podľa ministerstva výrazne premenila a ruské bezpečnostné zložky v ČR získali solídnu a ľahko ovplyvniteľnú základňu pre šírenie svojho vplyvu.

14:06 Rusko vo štvrtok uviedlo, že rokovania s Ukrajinou o ukončení konfliktu nevylučuje ani počas vlády ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorého legitimitu Moskva spochybňuje. Informuje o tom agentúra Reuters.

"Rusko je celkovo otvorené rokovaciemu procesu, no najskôr musíme pochopiť, do akej miery je na to pripravená ukrajinská strana a nakoľko má na to povolenie od svojich kurátorov," uviedol Peskov. Moskva verejne upozorňuje na to, že Zelenskému v máji skončil mandát a mal v krajine zvolať prezidentské voľby. Moskva o Zelenskom vyhlasuje, že je americkou bábkou, pripomína Reuters.

13:45 Tri ruské vojenské lode z Baltskej flotily prídu v sobotu 27. júla na niekoľko dní do prístavu v Havane. Pôjde o druhú takúto návštevu ruských vojenských lodí na Kube tento rok.

13:42 Rusko bude nútené obmedziť svoje útoky za mesiac a pol, povedal ukrajinský veliteľ.

12:50 Rumunské ministerstvo obrany vo štvrtok potvrdilo, že v dedine neďaleko hraníc s Ukrajinou boli po nočných útokoch nájdené úlomky ruského dronu.

12:03 Ukrajinská polícia preveruje tvrdenia spájajúce Farionovu vraždu s ruskou krajnou pravicou.

11:15 Štrnásť tankov Leopard 2A4, ktoré predtým zakúpilo a prisľúbilo Ukrajine Holandsko a Dánsko, bude dodaných tento rok v lete, oznámilo holandské ministerstvo obrany 25. júla.

10:22 Ruské a čínske bombardéry uskutočnili spoločné cvičenie v oblasti nad Beringovým morom neďaleko Aljašky.

10:00 Rusko vytvára 12 organizácií na militarizáciu detí v okupovaných častiach Záporožskej oblasti.

9:43 Ukrajinské ozbrojené sily zneškodnili 25 z 38 ruských dronov typu Šáhid, ktoré v noci na štvrtok útočili na juh Odeskej oblasti, regióny vo vnútrozemí krajiny i prístav Izmajil neďaleko hraníc s Rumunskom.

9:24 Ruský líder Vladimir Putin sa v stredu večer stretol v Kremli so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom.

8:39 Holandsko a Dánsko sú pripravené doručiť Ukrajine 14 repasovaných tankov Leopard 2, oznámilo vo štvrtok holandské ministerstvo obrany.

8:26 Rusko varovalo Arménsko pred spojením sa so Západom a vyjadrilo obavy, že by sa Jerevan mohol vydať podobnou cestou ako Ukrajina po zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča v roku 2014.

8:04 Ruský vojenský vrtuľník Mi-28 sa zrútil v Kalužskej oblasti na západe Ruska. Posádka nehodu neprežila, oznámilo vo štvrtok ruské ministerstvo obrany. Ministerstvo informovalo, že k nehode prišlo počas plánovaného letu a vrtuľník spadol do neobývanej oblasti. "Na zemi nevznikli nijaké škody," uviedol ruský rezort. Oznámil, že jeho zahynula, nešpecifikoval však, koľko ľudí sa nachádzalo na palube stroja.TASS s odvolaním sa na miestneho predstaviteľa uvádza, že vrtuľník spadol v zalesnenej oblasti pri obci Klenki.

7:51 Rusko zaútočilo na Charkov kazetovou muníciou „dvojitým úderom“, tvrdí polícia.

6:26 Streľba medzi ukrajinskými vojakmi v Charkovskej oblasti si  vyžiadala troch mŕtvych a štyroch zranených, uviedlo ukrajinské vojenské zoskupenie Chortycia. Príčinou incidentu boli podľa neho osobné vzťahy medzi zúčastnenými, bližšie informácie však neoznámilo.

6:03 Ukrajinská 79. brigáda tvrdí, že odrazila jeden z najväčších ruských útokov neďaleko Kurakhove.

Ruská armáda stiahla všetky svoje lode z Azovského mora

"V Azovskom mori sa už nenachádzajú žiadne ruské vojenské lode... Zdá sa, že začali niečo tušiť," napísal Pletenčuk v príspevku na sociálnej sieti Facebook. Ďalšie informácie neposkytol. Jeho vyhlásenie nebolo možné nezávisle overiť.

Predstavitelia ukrajinských námorných síl v uplynulých mesiacoch informovali, že úspešné ukrajinské útoky na ciele na Ruskom anektovanom Krymskom polostrove a v Čiernom mori prinútili ruské námorné sily, aby svoje lode premiestnili inde.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu