Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Letecké nešťastie v Nepále: PRVÉ zábery pádu lietadla! Zahynulo 18 ľudí

Pád lietadla pri štarte v Nepále si vyžiadal 18 obetí Zobraziť galériu (4)
Pád lietadla pri štarte v Nepále si vyžiadal 18 obetí (Zdroj: TASR/AP Photo/Sujan Gurung)

KÁTHMÁNDÚ - Osemnásť obetí na životoch si v stredu vyžiadala havária menšieho lietadla na letisku v nepálskom hlavnom meste Káthmandu. K incidentu prišlo pri vzlete lietadla. Informujú agentúry AFP, AP a Reuters.

Aktualizované 13:43 - Prvé zábery z nešťastia ukazujú, ako lietadlo padlo. Lietadlo spoločnosti Saurya Airlines sa zrútilo počas štartu na medzinárodnom letisku Tribhuvan v Káthmandu v Nepále.

"Na palube bolo 19 ľudí vrátane posádky," uviedol spravodajský portál Kathmandu Post s odvolaním sa na hovorcu letiska. Portál neskôr informoval, že záchranári vyzdvihli z miesta nehody 18 tiel. Ako jediný nehodu podľa médií prežil pilot lietadla, ktorého previezli do nemocnice.

archívne video

Lietadlo Ryanair počas pristávania, rolovania a odletu (Zdroj: Ryanair)

Podľa agentúry AP lietadlo zišlo pri vzlete z odletovej dráhy a narazilo, pričom bezprostredne neboli jasné okolnosti nehody. Podľa nepálskych médií začalo lietadlo po nehode horieť. Na fotografiách zverejnených na spravodajskom webe Kathmandu Post vidieť zhorené trosky lietadla.

Pád lietadla pri štarte v Nepále si vyžiadal 18 obetí
Zobraziť galériu (4)
Pád lietadla pri štarte v Nepále si vyžiadal 18 obetí  (Zdroj: TASR/AP Photo/Sujan Gurung)

Podľa agentúry AP bolo Medzinárodné letisko Tribhuvana v Káthmandu po nehode uzatvorené a na mieste zasahovali záchranné zložky. Havarované lietadlo patrí nepálskej leteckej spoločnosti Saurya Airlines a malo letieť z Káthmandu do druhého najväčšieho nepálskeho mesta Pókhara. Táto spoločnosť podľa svojej webovej stránky využíva výlučne lietadlá Bombardier CRJ 200.

V súčasnosti je v Káthmandu obdobie monzúnových dažďov, v čase nehody však nepršalo. Viditeľnosť v nepálskou hlavnou meste bola ale slabá, píše AP. Nepálsky letecký priemysel v posledných rokoch prekvitá, no je poznačený slabou bezpečnosťou spôsobenou nedostatočným výcvikom personálu a údržbou strojov. Európska únie dokonca z bezpečnostných dôvodov zakázala všetkým nepálskym leteckým spoločnostiam lietať vo svojom vzdušnom priestore.

K poslednej veľkej nehode lietadla v Nepále prišlo vlani v januári, keď na letisku v Pókhare havarovalo pri pristávaní lietadlo spoločnosti Yeti Airlines. Nehoda si vtedy vyžiadala životy všetkých 72 ľudí na palube.

Pád lietadla pri štarte v Nepále si vyžiadal 18 obetí
Zobraziť galériu (4)
Pád lietadla pri štarte v Nepále si vyžiadal 18 obetí  (Zdroj: TASR/AP Photo/Agniia Galdanova)

Viac o téme: TragédiaŠtartPád lietadlaNepál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu