Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Orbánovho kritika Pétera Magyara zvolili za predsedu strany TISZA

Peter Magyar
Peter Magyar (Zdroj: SITA/Robert Hegedus/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Pétera Magyara , najsilnejšieho kritika vlády maďarského premiéra Viktora Orbána, zvolilo valné zhromaždenie mimoparlamentnej strany TISZA za jej predsedu. Magyar to oznámil v pondelok na Facebooku.

Podpredsedami strany sa stali Márk Radnai, operatívny šéf strany, a Zoltán Tarr, ktorý vedie sedemčlennú delegáciu poslancov TISZA v Európskom parlamente. Magyar bol doteraz podpredsedom strany. Pre časovú tieseň si v apríli nestihol založiť vlastnú stranu, namiesto toho sa rozhodol pre vstup do neaktívneho politického subjektu TISZA (Strana úcty a slobody). Stranu TISZA v decembri 2020 založil Attila Szabó v meste Jáger (maď. Eger). Nový predseda oznámil, že Szabó bude čestným zakladajúcim predsedom.

Dodal, že o členstvo v TISZE prejavilo záujem tisíce ľudí a v krátkom čase sa strana stala najsilnejšou opozičnou silou v Maďarsku. Magyar sa stal verejne známym po prevalení aféry v prípade amnestie v pedofilnej kauze. Vo februári pre ňu odstúpila maďarská prezidentka Katalin Nováková. Magyarova popularita rýchlo stúpala a zorganizoval viacero masových protivládnych protestov v Budapešti i mimo hlavného mesta. V kampani pred eurovoľbami Péter Magyar naznačoval, že by radšej zostal v Maďarsku a zameral sa na vytváranie základov pre porážku Orbána v najbližších parlamentných voľbách plánovaných na rok 2026. Napriek tomu si po zvolení prevzal mandát europoslanca. Sedem poslancov strany Tisza je súčasťou najsilnejšej frakcie v Európskom parlamente - stredopravej Európskej ľudovej strany (EPP).

Viac o téme: MaďarskoViktor OrbánPéter Magyar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu