Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Mexický prezident sa chystá reagovať na Trumpove plány na uzavretie hraníc

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador
Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador (Zdroj: SITA/AP Photo/Eduardo Verdugo, File)

MEXIKO - Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v piatok oznámil, že americkému prezidentskému kandidátovi Donaldovi Trumpovi pošle list v reakcii na jeho plány, že v prípade volebného víťazstva dokončí múr na hraniciach USA a Mexika. Informuje o tom agentúra AP a AFP.

"Môjmu priateľovi Donaldovi Trumpovi pošlem list, pretože si myslím, že nie je dostatočne informovaný o téme migrácie i o tom, aké je dôležité udržiavať hospodársku integráciu medzi USA, Mexikom a Kanadou," povedal López Obrador. Takisto mu chce objasniť, že migranti nie sú pašeráci drog, ale ľudia hľadajúci si poctivú prácu.

Trump vo svojom štvrtkovom prejave počas zjazdu Republikánskej strany v Milwaukee prisľúbil najrozsiahlejšiu deportačnú operáciu v dejinách svojej krajiny, píše AP. Nezákonne prekračovanie hranice s Mexikom množstvom ľudí označil za inváziu. "Skoncujem s krízou nezákonnej imigrácie zatvorením našich hraníc a dokončením múru," povedal. Trump počas pôsobenia v úrade prezidenta v roku 2019 oznámil, že hranice uzavrie na dlhé obdobie, ak mexické úrady nezastavia migrantov. López Obrador však uviedol, že ekonomiky USA a Mexika sú natoľko prepojené, že by nevydržali uzavretie hraníc ani na jeden mesiac.

Viac o téme: Donald TrumpMexikoAndrés Manuel López Obrador
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu