Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Rekordná kúpa v USA! Kostra stegosaura sa predala za 44,6 milióna dolárov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Za rekordných 44,6 milióna dolárov vydražili v stredu na aukcii v New Yorku najväčšiu kostru stegosaura, aká sa kedy našla, uviedla spoločnosť Sotheby's. Informuje agentúra AFP.

Podľa odhadov aukčného domu má kostra, prezývaná Apex, 150 miliónov rokov a patrí medzi "najkompletnejšie, aké sa kedy našli". Meria 3,3 metra na výšku a osem metrov na dĺžku, pričom obsahuje 254 fosílnych kostných prvkov z celkového počtu 319.

archívne video

Letecký veľtrh v Dubaji (Zdroj: Airbus)

Predchádzajúci aukčný rekord - 31,8 milióna dolárov - za dinosauriu kostru stanovili v roku 2020, keď sa predala kostra tyranosaura s prezývkou Stan. Spoločnosť Sotheby's očakávala, že Apex sa predá za štyri až šesť miliónov dolárov. Apex objavili v máji 2022 v okrese Moffat v americkom štáte Colorado na súkromnom pozemku paleontológa Jasona Coopera, neďaleko mesta s príznačným názvom Dinosaur.

Aukčný dom uvádza, že s Cooperom spolupracoval na "zdokumentovaní celého procesu - od objavu a vykopávok až po reštaurovanie, prípravu a montáž", aby tak zaručil "najvyššie štandardy a transparentnosť". Kostry stegosaurov sú vystavené po celom svete, ale podľa Sotheby's je Apex o 30 percent väčší ako Sophie, doteraz najkompletnejší verejne vystavený stegosaurus, ktorý sa nachádza v Prírodovednom múzeu v Londýne.

Viac o téme: KostraUSAAukciaPredajDoláre
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu