Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

USA ľutujú rozhodnutie Číny! Tento krok, ktorý urobili, je nešťastný

(Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Spojené štáty vyjadrili v noci na štvrtok ľútosť v súvislosti s rozhodnutím Číny zastaviť bilaterálne rokovania o nešírení jadrových zbraní a kontrole zbraní. Čína ako dôvod pre svoj krok uviedla predaj zbraní Taiwanu zo strany USA.

"Tento krok, ktorý urobili (v Pekingu), je nešťastný," povedal novinárom hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Matthew Miller citovaný agentúrou AP. "Čína sa rozhodla nasledovať príklad Ruska, keď tvrdí, že angažovanosť v oblasti kontroly zbrojenia nemôže pokračovať, keď sú v bilaterálnom vzťahu iné výzvy," povedal Miller.

archívne video

Zbraňový priemysel Hamasu v centre Gazy – nad zemou aj pod zemou (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Podľa Millera "tento prístup podkopáva strategickú stabilitu. Zvyšuje riziko dynamiky pretekov v zbrojení." Spojené štáty a Čína viedli v novembri ojedinelé rozhovory o kontrole jadrových zbraní, ktoré boli súčasťou snahy zmierniť nedôveru pred summitom medzi prezidentmi Joe Bidenom a Si Ťin-pchingom.

Ďalší dialóg odvtedy nebol verejne ohlásený

Ďalší dialóg odvtedy nebol verejne ohlásený, pričom Biely dom v januári nabádal Peking, aby reagoval "na niektoré z našich zásadnejších myšlienok o znižovaní rizika". Čínske ministerstvo zahraničných vecí v stredu uviedlo, že nedávny americký predaj zbraní samosprávnemu Taiwanu "vážne podkopáva politickú atmosféru pre pokračovanie konzultácií o kontrole zbrojenia medzi oboma stranami".

PSpojené štáty v roku 1979 nadviazali diplomatické vzťahy s Čínskou ľudovou republikou (ČĽR) a uznali Peking ako jedinú zákonnú vládu Číny, ale zostali najdôležitejším partnerom Taiwanu a najväčším dodávateľom zbraní, čo vyvoláva opakované odsúdenia zo strany Číny. "Bohužiaľ, pozastavením týchto konzultácií sa Čína rozhodla nepokračovať v úsilí, ktoré by zvládlo strategické riziká a zabránilo nákladným pretekom v zbrojení," povedal Miller.

Viac o téme: ZbraneRokovanie RuskoUSATaiwanČÍNA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu