Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Smutné výročie: Ubehlo 10 rokov od katastrofy, ktorá poslala k zemi let MH17

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Dejong)

AMSTERDAM - Zostrelenie letu MH17 z Amsterdamu do Kuala Lumpur je najväčšou leteckou tragédiou, ktorá zasiahla najmä Holanďanov. 17. júl je smutným dňom, ktorý zobral na palube tohto letu životy 298 pasažierom zo 17 krajín. MH17 bolo v tú dobu druhým tragickým letom Malajských aerolínií po zmiznutí letu MH370 v marci 2014.

Podstatným bodom tejto katastrofy je oblasť a aktuálne dianie v momente pohybu MH17 nad Ukrajinou. V tomto období nešlo totiž o bežnú situáciu vo vzdušnom priestore. Udalosť rozpútal konflikt v Donetskej oblasti na východe Ukrajiny, po ktorom Rusi anektovali polostrov Krym. Práve v čase bojov letecký vzdušný priestor bol pevne monitorovaný a lietadla dostávali povolenia na prelet ponad bojovú zónu. MH17 rovnako počkalo na možnosť preletu cez Donetsk ďalej smerom do Ruska.

Systém BUK

Pád lietadla bol, samozrejme, na úvod záhadou, ale pomerne rýchlo sa vyšetrovateľom podarilo odhaliť stopy po zásahu rakety- protivzdušnej obrany zem-vzduch s názvom BUK. Ten využívali počas bojov ruskí separatisti a práve jedna z rakiet mala priamu trajektóriu smerom na let MH17. Simulácie a trosky preukázali, že raketa letela zo strany kapitána a v telách ľudí sa našli malé kúsky kovu, ktoré po analýze potvrdili výskyt tejto zbrane.

Smutné výročie: Ubehlo 10
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Záverečné odporúčania

Krajiny, ktoré disponujú informáciou o ohrození vo vzdušnom priestore by mali túto skutočnosť vyhodnotiť a zvážiť trasu leteckých liniek. Podľa Bezpečnostnej rady Holandska je podstatné zlepšiť tri stupne. Ide o riadenie vzdušného priestoru v krajinách ohrozených vojnou, ktorá môže spôsobiť podobnú katastrofu. Druhým stupňom je záležitosť ako krajiny dávajú povolenie preletu nad konfliktnou zónou.

Tretí stupeň zahŕňa zodpovednosť voľby prevádzkovateľov za to, či môžu alebo nemôžu lietadlá dostať povolenie na prelet. Bezpečnostná rada oboznámila štáty a organizácie, aby tieto zmeny prešli čo najskôr, vďaka čomu bude lietanie opäť bezpečnejšie.

Viac o téme: UkrajinaHolandskoMH17BUK
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu