Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Delikatesy chorvátskej gastronómie: NEUVERITEĽNÉ, túto vzácnu pochúťku vyhľadávajú psi svojím výnimočným čuchom.

Oprtalj. Advertoriál Zobraziť galériu (8)
Oprtalj. (Zdroj: Maja Danica Pečanić)

CHORVÁTSKO - Nádherné pobrežia a priezračné more, cez ktoré vidíte aj najmenšie rybky na dne. Starobylé mestečká, historické uličky aj promenády lemované zmrzlinárňami. Vôňa morských špecialít, ale aj olivových hájov sa krajinou nesie celé leto. Stredomorské Chorvátsko máme na skok od hraníc, ročne ho navštevujú státisíce Slovákov, no nie každý pozná jeho kulinárske delikatesy, ktoré učarovali už niekoľkým hviezdam svetovej gastronómie.

Istria: Pátranie po tej najkvalitnejšej hľuzovke

Vo svete sú milované a vyhľadávané a zároveň veľmi vzácne. Reč je o hľuzovkách, podzemných hubách, ktorých cena sa niekedy šplhá na tisíce eur. V Chorvátsku ich však môžete mať celkom výhodne. Vo svete sa s nimi kvôli ich vysokej cene dobre obchoduje, no zároveň trh zaplavujú rôzne napodobeniny. V Chorvátsku sa však báť nemusíte, v oblasti Motovunského lesa na Istrii sa poctivo zbierajú na prípravu tých najlepších pokrmov. 

Táto delikatesa je gurmánmi vyhľadávaná nielen pre chuť, ale aj jedinečnú arómu. Zaujímavosťou je jej samotný zber. Kedysi sa na to využívali prasatá, no tie často túto pochúťku rovno aj zhltli. V súčasnosti preto hľuzovku zbierajú psi s veľmi citlivým čuchom.

Pljukanci s hľuzovkami.
Zobraziť galériu (8)
Pljukanci s hľuzovkami.  (Zdroj: Maja Danica Pečanić)

Hvar: Kvalitné vína na jednom z najkrajších ostrovov na svete

Možno ste ani netušili, že tento kúsok raja v Jadranskom mori je centrom jedinečnej vinárskej tradície, ktorá sa tiahne storočiami. Hvar je jedným z najstarších vinárskych regiónov na svete. Už starovekí Gréci tu pred viac ako 2400 rokmi pestovali vinič a vyrábali víno. Dnes môžete navštíviť vinice, kde sa stále využívajú tradičné metódy, a ochutnať vína, ktoré v sebe nesú chuť histórie a slnečného ostrova.

Najznámejšie odrody hvarského vína sú „Plavac Mali,“ plné červené víno s intenzívnymi ovocnými tónmi, ktoré je príbuzné slávnemu kalifornskému Zinfandelu a biele víno „Bogdanuša,“ ktoré sa perfektne hodí k morským plodom, typickým pre túto oblasť.

Mnohé z rodinných vinárstiev ponúkajú prehliadky, kde sa môžete dozvedieť viac o procese výroby vína, prejsť sa po viniciach a ochutnať rôzne druhy vín priamo od zdroja. 

Hvarská vinica.
Zobraziť galériu (8)
Hvarská vinica.  (Zdroj: Ivo Biočina)

Pag: Tajomstvo slávneho Paški sira

Ostrovná delikatesa, vyrábaná na Pagu, láka gurmánov z celého sveta svojou jedinečnou chuťou a bohatou históriou. Paški sir je tvrdý ovčí syr s intenzívnou chuťou a arómou, ktorý sa vyrába z mlieka oviec plemena paška ovca. Tento syr je taký výnimočný hlavne vďaka špecifickým podmienkam na ostrove Pag – slané vetry z Jadranského mora, ktoré prichádzajú cez ostrovné byliny, ako sú šalvia a rozmarín, dávajú mlieku a následne syru jeho unikátnu chuť. Syr sa potom suší a zreje vo vetre a soli, čo mu dodáva jeho charakteristický, výrazne slaný a pikantný profil.

Pre turistov, ktorí chcú zažiť autentickú chuť Paški sir, existuje mnoho možností. Tradičné rodinné syrovárne, ponúkajú prehliadky, kde sa návštevníci môžu dozvedieť viac o procese výroby syra a ochutnať rôzne druhy, od čerstvého až po extra zrelý.

Na Pagu sa pravidelne konajú aj kulinárske festivaly a podujatia, kde je Paški sir hlavným hrdinom. Festival Paškog sira je jedným z najpopulárnejších, kde môžu návštevníci ochutnať syry od rôznych miestnych výrobcov, zúčastniť sa workshopov a ochutnať jedlá pripravené z tejto lahodnej pochúťky.

Paški sir.
Zobraziť galériu (8)
Paški sir.  (Zdroj: Maja Danica Pečanić)

Ston: Afrodiziakum z mora

Na poloostrove Pelješac sa nachádza dedinka Ston, ktorá je rajom pre milovníkov morských pochutín, najmä tých, ktorí vedia oceniť chuť lahodných ustríc. Vďaka sladkovodnej rieke Neretve, ktorá sa vlieva do Jadranského mora a častým dažďom v zimnom období sú tu ideálne podmienky pre rast týchto plodov mora.

Najlepším období na ich zber je marec, a práve v tomto mesiaci sa každoročne v Stone konajú veľké oslavy a turisti tak môžu ochutnávať ustrice na rôzne spôsoby. Či už surové s kvapkou citrónovej šťavy, pečené na rošte alebo zapekané so syrom v rúre. Mnohí považujú ustrice sa prírodné afrodiziakum, čo je tajomstvom ich kúzla.

Ustrice.
Zobraziť galériu (8)
Ustrice.  (Zdroj: Maja Danica Pečanić)

Istria: Tradičný pršut s bohatou chuťou a históriou

Istrijský pršut je sušená šunka, ktorá sa vyznačuje jemnou chuťou a delikátnou textúrou. Tradičný spôsob výroby, ktorý si prenášajú generácie, zaručuje zachovanie pôvodných chutí a zároveň dodáva tejto lahôdke historický a kultúrny význam.

Do pršuta sa nepridávajú dusičnany, preto ide o čisto prírodný produkt a tým pádom o zdravšiu alternatívu sušených šuniek. Počas prípravy sa mäso solí morskou soľou a následne suší na čerstvom istrijskom vzduchu, a to niekedy aj viac než rok. Vďaka tomu má pršut jedinečnú chuť a arómu, ktorá odráža klimatické podmienky a tradičné postupy regiónu.

Pršut.
Zobraziť galériu (8)
Pršut.  (Zdroj: Maja Danica Pečanić)

Neváhajte a vydajte sa na cestu za chuťami, ktoré robia z Chorvátska skutočnú gastronomickú perlu Jadranu.

Delikatesy chorvátskej gastronómie: NEUVERITEĽNÉ,
Delikatesy chorvátskej gastronómie: NEUVERITEĽNÉ,

Advertoriál pripravený v spolupráci s Croatia.hr.

Viac o téme: DovolenkaChorvátskoDelikatesyNatívCroatia.hr
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu