Utorok22. október 2024, meniny má Sergej, zajtra Alojzia

V autobusoch, ktoré zosuv strhol do rieky, bolo 65 ľudí: Po telách stále pátrajú

(Zdroj: SITA/AP Photo/Niranjan Shrestha)

KÁTHMANDU - V dvoch autobusoch, ktoré sa v Nepále v piatok zrútili do rozvodnenej rieky, sa v čase nehody nachádzalo dovedna 65 ľudí. Záchranárom sa podarilo z vody vytiahnuť 14 tiel, oznámili v utorok miestne úrady. Informujeme podľa správy agentúry AP.

Osem nájdených obetí sa podarilo identifikovať a ich telá odovzdajú rodinám. Šiesti z nich mali pritom indické občianstvo. Oba autobusy jazdili v piatok ráno po diaľnici spájajúcej nepálske hlavné mesto s juhom krajiny, keď ich do rieky strhol zosuv pôdy spôsobenými prívalovým dažďom. K nehode prišlo neďaleko Simaltalu asi 120 kilometrov západne od Káthmandu.

Nehodu prežili traja ľudia

Telá obetí pritom rieka Trišuli odniesla po prúde do vzdialenosti až 100 kilometrov. Miestne úrady zverejnili zoznam, ktorý obsahoval mená a iné informácie o 65 ľudoch, ktorí boli v autobusoch. Na palube jedného bolo 38 ľudí, v druhom sa ich viezlo 27. Nehodu prežili traja ľudia. Stovky záchranárov a príslušníkov armády prehľadávali po prúde v utorok rieku, no nepodarilo sa im nájsť nijaké stopy po autobusoch.

Prúd riek v Nepále je vo všeobecnosti silný a rýchly pre hornatý terén krajiny. Monzúnové dažde v posledných dňoch navyše spôsobili rozvodnenie riek a v dôsledku bahna sa mnohé zafarbili do hneda. Je preto ťažké v nich spozorovať vraky autobusov. Monzúnové obdobie prináša do Nepálu každý rok od júna do septembra výdatné zrážky, ktoré často vyvolajú v tejto hornatej himalájskej krajine zosuvy pôdy, pripomína AP.

Viac o téme: Zosuv pôdyNepálAutobus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu