Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Nie je jasné, či pri útoku v Gaze zahynul veliteľ Hamasu, informuje Netanjahu

Benjamin Netanjahu Zobraziť galériu (2)
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/AP/Abir Sultan)

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu povedal, že stále nie je jasné, či veliteľ vojenského krídla Hamasu a jeho zástupca zahynuli pri sobotňajšom izraelskom útoku v Pásme Gazy, ktorý si podľa tamojších úradov vyžiadal desiatky obetí. Prisľúbil zároveň, že bude pokračovať v plnení vojenských cieľov Izraela až do ich splnenia. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters.

"V každom prípade sa dostaneme k celému vedeniu Hamasu," povedal Netanjahu na večernej tlačovej konferencii vysielanej v televízii. Zdôraznil, že zvýšenie vojenského tlaku na Hamas zvýši aj šance na dohodu o návrate izraelských rukojemníkov zadržiavaných v Gaze.Izraelská armáda predtým oznámila, že v sobotu na základe presných spravodajských informácií uskutočnila v meste Chán Júnis útok proti Muhammadovi Dajfovi, veliteľovi Brigád Izaddína Kásama, a ďalšiemu vysokopostavenému veliteľovi Hamasu Rafovi Salámovi.

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

Ministerstvo zdravotníctva v Gaze kontrolované Hamasom večer zverejnilo aktualizované údaje, podľa ktorých pri útoku zahynulo najmenej 90 Palestínčanov a ďalších 300 utrpelo zranenia. Podľa palestínskych zdrojov došlo k útoku v oblasti vyhlásenej za humanitárnu zónu.Izraelská armáda uviedla, že zasiahla vojenský areál využívaný bojovníkmi Hamasu, pričom nemôže potvrdiť počty obetí.

Netanjahu vystúpil v čase, keď demonštranti v Tel Avive žiadali väčšie úsilie o prepustenie izraelských a ďalších zahraničných rukojemníkov z Gazy, kde ich militanti Hamasu držia od rozsiahleho útoku na Izrael zo 7. októbra minulého roka.

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (2)
Benjamin Netanjahu  (Zdroj: SITA)

Podľa izraelského lídra je vojenský tlak na Hamas najlepšou cestou, ako dosiahnuť dohodu o návrate rukojemníkov. Netanjahu tiež povedal, že nebude robiť kompromisy pri základných požiadavkách Izraela na dohodu. "Od rámca, ktorý predstavil (prezident USA Joe) Biden, som sa nepohol ani milimeter," vyhlásil. "Ale tiež nedovolím, aby sa Hamas pohol čo i len o milimeter," dodal.

Viac o téme: Benjamin Netanjahu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu