Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

KRITICKÝ STAV počas úmorných horúčav: Nemocnica zostala bez klimatizácie! Trpeli najmä deti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ZÁHREB – Kde nie sú povodne, tam ľudia bojujú s extrémnym teplom. V chorvátskej metropole Záhreb bolo pediatrické oddelenie dokonca na pár hodín úplne odrezané od prívodu chladného vzduchu. Na chodbách pred ambulanciami bolo teplo ako v bani.

archívne video

Pasažier visí na rampe obrovského trajektu (Zdroj: Facebook/Ratko Radišić )

Klinické nemocničné centrum (Klinički bolnički centar - KBC) v Záhrebe informovalo, že v piatok dňa 12. júla došlo bohužiaľ pre vysoké teploty k preťaženiu centrálneho chladiaceho systému, čo viedlo k poruche obehového čerpadla. Ako informuje chorvátsky portál Jutarnij, situácia začala byť kritická, pretože najviac postihnutá bola pediatria na štvrtom poschodí. 

Dočasný stav 

Podľa vedenia KBC už spoločnosť HEP Toplinarstvo odhalila poruchu, ktorú sa bude snažiť opraviť v čo najbližšom možnom čase. Nemocnica okrem toho musela zaviesť aj dočasné riešenie, pretože na chodbách pred ambulanciami sa to už nedalo vydržať. Takéto podmienky začnú navyše pociťovať deti oveľa skôr ako dospelí. Aj preto sa na štvrtom poschodí začali inštalovať prenosné klimatizácie.  

Spočiatku bolo spustených do prevádzky päť prenosných klimatizácii, no počas dňa mali pribudnúť ďalšie. "Uvedomujeme si, že pre pacientov ako aj personál nemocnice to musí byť nepríjemné. Robíme všetko, čo je v našich silách," uviedlo vedenie nemocnice cez svoju hovorkyňu. 

Výstraha pred horúčavami 

V piatok 12. júla vystúpila teplota vzduchu v Záhrebe na 36 stupňov Celzia. V celom meste panovalo jasné počasie, pričom výskyt zrážok bol na úrovni nula percent. Platila výstraha pred vysokými teplotami. 

Viac o téme: PoruchaKlimatizáciaNemocnicaPočasieZáhrebChorvátskoVlna horúčavKBCKlinički bolnički centar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu