Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Vzťahy medzi EÚ a Gruzínskom sú na nízkom bode: Únia zmrazí desiatky miliónov eur finančnej pomoci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Nádej Gruzínska na vstup do Európskej únie bola pozastavená len niekoľko mesiacov po tom, ako mu bol udelený štatút kandidátskej krajiny. V rámci tohto rozhodnutia budú krajine zmrazené aj desiatky miliónov eur finančnej pomoci, oznámil v utorok veľvyslanec Únie v Gruzínsku Pawel Herczyňski.Informuje Politico.eu.

Na podujatí o rozširovaní 27-členného bloku v Tbilisi Herczyňski uviedol, že po rozhodnutí lídrov členských krajín z júna sa prístupový proces Gruzínska do EÚ "bohužiaľ nateraz zastavil". Pozastavenie prístupového procesu bude mať podľa neho za následok aj zmrazenie finančnej pomoci z Európskeho mierového nástroja (EPF), mimorozpočtového fondu EÚ na podporu "odolnosti". Platby vo výške 30 miliónov eur tým boli Gruzínsku pozastavené.

archívne video

Bitka v gruzínskom parlamente (Zdroj: X)

"Je smutné vidieť, že vzťahy medzi EÚ a Gruzínskom sú na takom nízkom bode, hoci mohli byť na vrchole," dodal Herczyňski. Tento krok prichádza po rozsiahlom odsúdení zavedenia nového zákona vládnucou stranou Gruzínsky sen, ktorý označuje mimovládne organizácie a médiá podporované Západom za "zahraničných agentov".

Kritici a právni experti tvrdia, že táto legislatíva odráža pravidlá, ktoré Rusko používa na potláčanie disentu a zatváranie skupín občianskej spoločnosti. Na protest proti zákonu, ktorý poslanci schválili koncom mája, vyšli do ulíc v hlavnom meste Tbilisi i ďalších častiach krajiny desaťtisíce ľudí.

Polícia použila na rozohnanie davu slzotvorný plyn a obušky. Niektorých opozičných lídrov úrady zadržali, a EÚ aj USA násilie odsúdili. Washington uvalil sankcie na popredných politikov Gruzínskeho sna, ktorí sa podľa neho "podieľajú na podkopávaní demokracie v Gruzínsku" a podnecujú jeho cestu do EÚ. Brusel varoval, že "zákon o zahraničných agentoch" je nezlučiteľný s členstvom v Únii. Gruzínsku bol pritom len v decembri minulého roka udelený štatút kandidátskej krajiny Únie.

Viac o téme: PomocFinancieGruzínskoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu