Piatok5. júl 2024, meniny má Cyril, Metod, zajtra Patrik, Patrícia

Ľudskoprávna organizácia obviňuje Etiópiu z útokov na zdravotnícke zariadenia v Amharsku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ADDIS ABEBA - Etiópske sily sa vo zväzovom štáte Amharsko dopustili útokov proti zdravotníkom, pacientom a zdravotníckym zariadeniam, uviedla v stredu ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) s tým, že spáchané útoky možno prirovnať k vojnovým zločinom. Informuje o tom agentúra AFP.

V Amharsku, ležiacom na severe Etiópie, do júna platil výnimočný stav vyhlásený po tom, ako tam v auguste 2023 vypukli boje medzi federálnymi silami a polovojenskými odštiepeneckými oddielmi Fano. Ľudskoprávna organizácia v 66-stranovej správe, založenej na rozhovoroch s 58 ľuďmi vrátané obetí a svedkov, uviedla, že útoky federálnych síl a provládnych milícii proti zdravotníckym pracovníkom a zariadeniam, ako aj proti sanitkám zaznamenala v najmenej 13 mestách. 

"Vojaci bili, svojvoľne zadržiavali a zastrašovali zdravotníkov za poskytovanie zdravotnej starostlivosti zraneným a chorým vrátane údajných bojovníkov (z milícií) Fano," uviedla HRW a dodala, že vojaci nezákonne útočili na sanitky a bránili fungovaniu nemocníc. HRW pripomenula, že medzinárodné právo poskytuje osobitnú ochranu zdravotníckym zariadeniam, zdravotníckym pracovníkom, pacientom i sanitkám. Human Rights Watch uviedla, že humanitárne agentúry majú problémy s pôsobením v Amharsku, ktoré má 23 miliónov obyvateľov. Od vypuknutia bojov podľa HRW zahynulo deväť humanitárnych pracovníkov vrátane štyroch obetí v tomto roku. Podľa správy Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva Volkera Türka, zverejnenej minulý mesiac, sa "etiópske federálne sily a milície Fano podieľali na početných porušeniach medzinárodného humanitárneho práva, čo malo za následok viac ako 2000 civilných obetí v regióne Amharsko".

Viac o téme: útokyEtiópiaHuman Rights WatchZdravotnícke zariadenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu