Piatok5. júl 2024, meniny má Cyril, Metod, zajtra Patrik, Patrícia

Muž obvinený z pobodania spisovateľa Rushdieho odmietol dohodu o treste: Bude čeliť federálnemu obvineniu

Salman Rushdie
Salman Rushdie (Zdroj: SITA/Photo by Grant Pollard/Invision/AP, File)

ALBANY - Muž obvinený z pobodania spisovateľa Salmana Rushdieho v utorok odmietol dohodu o priznaní viny, ktorá by mu skrátila trest odňatia slobody na štátnej úrovni. Teraz bude čeliť federálnemu obvineniu z terorizmu, uviedol jeho právnik. Informuje o tom tlačová agentúra AP.

Hadi Matar (26) je od útoku v roku 2022 vo väzbe bez možnosti prepustenia na kauciu. Podľa obvinenia Rushdieho viac ako desaťkrát bodol nožom a oslepil na jedno oko, keď sa uznávaný spisovateľ na pódiu v Chautauqua Institution na západe amerického štátu New York chystal na prednášku.

archívne video

Obetiam tragického pádu vrtuľníka spred 45 rokov odhalili pamätník (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

Matar odmietol dohodu v Mayville v štáte New York. Na jej základe by sa v okrese Chautauqua priznal k pokusu o vraždu výmenou za maximálny trest 20 rokov odňatia slobody. Zároveň by sa musel v rámci federálneho obvinenia priznať k pokusu o získanie materiálnej podpory zo strany označenej teroristickej organizácie. To by mohlo mať za následok ďalších 20 rokov za mrežami, uviedli právnici.

Útok opísal v knihách

Rushdie tento útok a svoje zotavenie podrobne opísal v knižných memoároch "Nôž: Meditácie po pokuse o vraždu". Britsko-americký prozaik indického pôvodu sa roky skrýval po tom, ako zosnulý iránsky ajatolláh Chomejní v roku 1989 vydal na neho fatvu. V nej žiadal pre Rushdieho smrť za jeho román "Satanské verše", ktorý niektorí moslimovia považujú za rúhanie. Spisovateľ sa znovu objavil na verejnosti koncom 90. rokov a v uplynulých dvoch desaťročiach voľne cestoval.

Matar sa narodil v USA, ale má dvojaké občianstvo - okrem amerického aj libanonské, podľa krajiny pôvodu svojich rodičov. Jeho matka uviedla, že jej syn sa po návšteve svojho otca v Libanone v roku 2018 stal "uzavretým a náladovým". Rushdie vo svojich pamätiach napísal, že v amfiteátri, kde sa chystal hovoriť o dôležitosti ochrany spisovateľov pred ubližovaním, zbadal muža, ktorý bežal smerom k nemu. Spisovateľ je na zozname svedkov v nadchádzajúcom súdnom procese s Matarom.

Viac o téme: NôžDohodaTrestútok USASalman Rushdie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu