Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

Babiš dúfa, že frakciu Patrioti pre Európu sa podarí ustanoviť budúci týždeň

Bývalý český premiér Andrej Babiš
Bývalý český premiér Andrej Babiš (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Predseda českého opozičného hnutia ANO Andrej Babiš dúfa, že novú frakciu v Európskom parlamente (EP) "Patrioti pre Európu", ktorej vznik oznámil spolu s ďalšími politikmi v nedeľu (30.6.), sa podarí ustanoviť budúci týždeň. Napísal to v utorok na sociálnej sieti X.

"Rokovania o založení frakcie 'Patrioti pre Európu' stále prebiehajú. Som rád, že na našu výzvu reagujú ďalšie strany a europoslanci a dúfam, že už budúci týždeň sa nám podarí frakciu ustanoviť," napísal český expremiér.

archívne video

Andrej Babiš o Michalovi Šimečkovi (Zdroj: psp.cz, Facebook/Branislav Becík)

Strany, ktoré avizovali, že sa k nej pripoja, spája podľa Babiša program, ktorý je proeurópsky a ktorý si želá väčšina Európanov - brániť suverenitu, bojovať proti ilegálnej migrácii a zmeniť Európsku zelenú dohodu (takzvaný Green Deal).

Snaha o vznik novej frakcie

Vznik politickej aliancie vo Viedni okrem Babišovho hnutia ANO oznámili populistickopravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ) a národnokonzervatívny Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána. Snahu o vznik novej frakcie už v nedeľu ocenil líder talianskej strany Liga Matteo Salvini, ktorý by sa k nim podľa médií mohol pridať. Okrem neho by to mohla byť aj strana Marine Le Penovej Národné združenie, portugalská strana Chega či poľská Právo a spravodlivosť (PiS).

Na vznik frakcie v EP je potrebných minimálne 23 poslancov, ktorí boli zvolení aspoň v siedmich krajinách. Doterajšie či nové frakcie v europarlamente musia svoj názov a zloženie oznámiť do 15. júla. Od 16. do 19. júla bude v Štrasbugu ustanovujúce plenárne zasadnutie EP, kde si europoslanci zvolia predsedu a 14 podpredsedov, kvestorov, predsedov a podpredsedov výborov a delegácií.

Viac o téme: RokovaniaAndrej BabišČRPatriotiNová frakcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu