Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

UNICEF bije na poplach: Nepokoje na Haiti vyhnali z domovov 300-tisíc detí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rodrigo Abd)

PORT-AU-PRINCE - Viac ako 300.000 detí na Haiti muselo opustiť svoje domovy v dôsledku pretrvávajúcich násilností v krajine, ktoré páchajú miestne gangy. Uviedol to v utorok Detský fond OSN (UNICEF).

Podľa agentúry OSN tvoria deti viac ako polovicu z takmer 580.000 obyvateľov Haiti, ktorí počas uplynulých štyroch mesiacov prišli o svoje domovy. Výkonná riaditeľka UNICEF-u Catherine Russellová označila súčasnú situáciu za humanitárnu katastrofu, ktorá má devastačné dôsledky na haitské deti. "Vysídlené deti nevyhnutne potrebujú bezpečné prostredie, ako aj zvýšenú podporu a finančné prostriedky zo strany medzinárodného spoločenstva," dodala Rusellová.Mnoho detí na Haiti v súčasnosti žije v provizórnych prístreškoch s nedostatočnou hygienou. Na mnohých školách zároveň vôbec neprebieha vyučovanie.

V dôsledku nedostatku základných potrieb, akými sú jedlo, voda a zdravotná starostlivosť, sú haitské deti často nútené pridať sa k násilným gangom. Podľa UNICEF-u sú vysídlené deti taktiež vystavené väčšiemu riziku sexuálneho násilia, vydierania, zneužívania a odlúčenia od svojich rodín.

Chaos a násilie na Haiti panuje od februára, keď miestne gangy spustili sériu koordinovaných útokov na vládne inštitúcie a kritickú infraštruktúru. V súčasnosti haitské gangy kontrolujú prinajmenšom 80 percent hlavného mesta Port-au-Prince, ako aj kľúčové cesty prepájajúce haitskú metropolu so zvyškom krajiny. V reakcii na vlnu násilia v apríli odstúpil haitský premiér Ariel Henry.Minulý týždeň prišli na Haiti stovky príslušníkov kenských policajných zložiek, ktorí majú na základe mandátu Bezpečnostnej rady OSN pomôcť haitskej vláde bojovať proti miestnym gangom.

Viac o téme: DetiNepokojeHaitiUNICEF
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu