Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Rusko: Gruzínsko môže v Abcházsku rozpútať ďalšiu vojnu

Michail Saakašvili
Michail Saakašvili

MOSKVA - Ruské ministerstvo obrany v sobotu obvinilo Gruzínsko z plánovania násilného ovládnutia separatistickej provincie Abcházsko, čo by mohlo v oblasti vyvolať ďalšiu vojnu.

Uviedla to tlačová agentúra Interfax, ktorá citovala hovorcu ministerstva. Vodca abcházskych separatistov Sergej Bagapš predtým podľa agentúry vyhlásil, že ho informovali o neúspešnom pláne rozsiahlej vojenskej operácie gruzínskych síl, ktorá sa mala uskutočniť v apríli alebo máji.

"Takéto plány vymyslené Tbilisi nie je možné chápať inak ako posledný krok s cieľom vystupňovať napätie v regióne, ktorý môže konflikt premeniť na novú vojnu," povedal hovorca ruského ministerstva. Podľa hovorcu sú správy z Abcházska znepokojujúce najmä preto, že gruzínske plány údajne predpokladali blokovanie základní ruských mierových síl pôsobiacich v regióne.

Ruský prezident Dmitrij Medvedev a jeho gruzínsky partner Michail Saakašvili sa v sobotu stretli v kazašskom hlavnom meste Astana, kde sa zúčastnili na oslavách 10. výročia jeho založenia. Podľa prítomného predstaviteľa kremeľského tlačového odboru Medvedev v rozhovore so Saakašvilim "poznamenal, že podnecovať k násiliu v regióne je neprijateľné", a "zdôraznil potrebu procesu rokovaní so všetkými zainteresovanými stranami".

Abcházsko sa odtrhlo od Gruzínska počas konfliktu začiatkom 90. rokov, ktorý si vyžiadal niekoľko tisíc ľudských životov a státisíce ľudí donútil k opusteniu domova. Napätie v regióne, ktorého nezávislosť neuznáva žiadna krajina, sa zvyšuje od začiatku roka, keď Moskva začala posilňovať svoje vzťahy so Suchumi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu