Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

Vesmírnu stanicu nakrátko evakuovali: Rozpadol sa ruský satelit

(Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Deväť členov posádky Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) sa muselo v noci na štvrtok dočasne uchýliť do pripojených vesmírnych lodí, keďže na jej obežnej dráhe sa na viac ako 100 kusov rozpadol ruský satelit na pozorovanie Zeme RESURS-P1, ktorý bol vyradený z prevádzky v roku 2022. Príčina rozpadnutia družice nebola bezprostredne známa, informuje správa agentúry Reuters.

Príkaz na evakuáciu, ktorá trvala približne hodinu, vydal americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) vo štvrtok krátko po 03.00 h SELČ po tom, ako bol informovaný o rozpade satelitu v blízkosti stanice. Evakuácia je štandardné preventívne opatrenie v prípade ohrozenia ISS vesmírnym odpadom alebo inými objektmi.

archívne video

NASA Earth Observatory oslavuje 25 rokov: Toto sú najúžasnejšie fotografie z vesmíru (Zdroj: NASA Earth Observatory)

Americká spoločnosť LeoLabs, monitorujúca prostredníctvom globálnej radarovej siete viac ako 20.000 objektov na obežnej dráhe, uviedla, že radary v USA zachytili, ako sa z ruského satelitu v noci na štvrtok uvoľnil na nízku obežnú dráhu Zeme zhluk úlomkov. Podľa velenia americkej armády pre operácie vo vesmíre (USSPACECOM) sa zo satelitu uvoľnilo "viac ako 100 kusov sledovateľného odpadu".

V súčasnosti sú k ISS pripojené tri kozmické lode

V súčasnosti sú k ISS pripojené tri kozmické lode: Crew Dragon spoločnosti SpaceX, ruský Sojuz a Boeing Starliner. Naposledy menovaná zostala pre technické problémy pripojená dlhšie, ako sa plánovalo. ISS utrpela v priebehu rokov menšie škody spôsobené úlomkami, ľudia však pri tom zranení neboli. Vesmírny odpad je čoraz väčším problémom, keďže jeho množstvo v poslednom desaťročí dramaticky vzrástlo. Spoločnosť LeoLabs oznámila, že pokračuje v monitorovaní zhluku trosiek, aby sa vylúčilo ohrozenie iných satelitov.

Viac o téme: SatelitLoďEvakuáciaVesmírna stanica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu