Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Ďalší desivý incident na palube boeingu: V kabíne sa ozýval plač detí! Stroj musel prudko klesať, 13 ľudí sa zranilo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Ted S. Warren, File)

SOUL - Lietadlo 737 Max 8 je pre Boeing stále väčším problémom. Opäť došlo k incidentu, ktorý priamo súvisí s poruchou lietadla Boeing.

Americký výrobca lietadiel Boeing musel už mesiace riešiť opakované incidenty so svojím novým lietadlom 737 MAX 8. Defektov bola celá škála, od prasknutých pneumatík až po rozbité časti lietadla. 

archívne video

Lietadlo Ryanair počas pristávania, rolovania a odletu (Zdroj: Ryanair)

Podobne v apríli 2024 sa ozval informátor a odhalil nedostatky v kvalite počas výroby. A zdá sa, že séria nešťastí Boeingu nekončí. Ťažkosti opäť nastali pri lete spoločnosti Korean Air KE189 z juhokórejského hlavného mesta Soul na Taiwan.

Chyba tlakového systému spôsobila, že Boeing 737 MAX 8 núdzovo pristál

So 125 pasažiermi na palube lietadlo odštartovalo zo Soulu o 17:09 a vydalo sa na svoju dva a pol hodinovú cestu. No už po krátkom čase sa pilotom v kabíne ohlásila porucha tlakového systému.

Piloti podľa portálu “FlightRadar24” okamžite znížili výšku o takmer sedem kilometrov. Toto prudké nastavenie letovej výšky samozrejme nezostalo bez povšimnutia cestujúcich. Kyslíkové masky vyskočili a mnohí prítomní sa sťažovali na silné bolesti uší, hlavy a závraty. 

Osobné lietadlo krátko nato bezpečne pristálo späť v Soule. Miestne úrady potvrdili, že 13 pasažierov previezli do miestnych nemocníc. Všetci ostatní pasažieri boli pôvodne ubytovaní v hoteli a na druhý deň leteli na Taiwan náhradným lietadlom.

Sledovacie údaje z Flightradar24 ukazujú strmé klesanie Boeingu 737 MAX8.
Zobraziť galériu (3)
Sledovacie údaje z Flightradar24 ukazujú strmé klesanie Boeingu 737 MAX8.  (Zdroj: Flightradar24, screenshot)

Plačúce deti

Taiwanský pasažier povedal pre Taiwan News, že lietadlo pri jedle náhle prudko klesalo a kyslíkové masky vypadli zo stropu. Letušky museli mnohým cestujúcim pomáhať s nasadzovaním masiek.
Ďalší cestujúci uviedol, že tento pocit bol porovnateľný s päťnásobkom gravitácie jazdy na horskej dráhe a spôsobil prudké turbulencie vo vnútri lietadla. Náhly pád jej spôsobil silné bolesti v ušiach a hlave, ako aj závraty. V kabíne plakalo veľa detí.

Zo stropu vypadli kyslíkové masky.
Zobraziť galériu (3)
Zo stropu vypadli kyslíkové masky.  (Zdroj: X)

Juhokórejské ministerstvo pôdy, infraštruktúry a dopravy potvrdilo, že 13 pasažierov previezli do miestnych nemocníc. Žiadnemu z cestujúcich by však nehrozilo ohrozenie života.

Výrobca lietadiel s mottom „I'm not going, if it's not Boeing“ teda stále nemá pokoj. Letecká spoločnosť KoreanAir sa následne postihnutým ospravedlnila. 

Viac o téme: PoruchaBoeing 737 MAX 8
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu