Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

Útok džihádistov na západe krajiny si vyžiadal 21 obetí, informovalo nigerské ministerstvo obrany

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Cheikh A.T Sy)

NIAMEY – Skupina ozbrojencov v utorok počas útoku na západe krajiny zabila 20 vojakov a jedného civilistu, informovalo nigerské ministerstvo obrany. Informuje agentúra AFP.

Útok sa odohral neďaleko obce Tassia ležiacej približne 120 kilometrov severozápadne od nigerskej metropoly Niamey. Zahynulo pri ňom 21 ľudí, z toho jeden civilista, deväť ľudí utrpelo zranenia. Počas útoku bolo zabitých niekoľko desiatok útočníkov, na vystopovanie ostatných boli nasadené pozemné a vzdušné sily, vyhlásilo ministerstvo obrany počas prenosu v štátnej televízii. Od stredy sa začnú tri dni štátneho smútku, počas ktorého budú vlajky spustené na pol žrde, dodalo ministerstvo.

Niger spolu s Mali a Burkinou Faso zápasia s džihádistickým povstaním, ktoré vypuklo na severe Mali v roku 2012. Do Nigeru a Burkiny Faso sa rozšírilo v roku 2015. Odhaduje sa, že prudko rastúce násilie si vyžiadalo už tisíce mŕtvych a milióny vysídlených osôb v celom regióne. Od roku 2020 v trojici krajín prebehla séria vojenských prevratov, ktoré zvrhli demokraticky zvolené vlády. Veľkú úlohu pri nich zohral hnev obyvateľstva jednotlivých štátov na civilné vlády, ktoré nedokázali zastaviť násilie páchané džihádistickými povstalcami napojenými na teroristické siete al-Káida a Islamský štát.

Viac o téme: útok NigériaDžihádisti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu