Sobota29. jún 2024, meniny má Peter, Pavol, Petra, zajtra Melánia

Švédsky parlament schválil dohodu o spolupráci v obrane s USA

(Zdroj: gettyimages.com)

ŠTOKHOLM - Poslanci švédskeho parlamentu v utorok večer schválili dohodu o spolupráci v oblasti obrany so Spojenými štátmi (DCA). Obe krajiny ju podpísali vlani v decembri a umožní USA prístup k 17 vojenským základniam a výcvikovým priestorom vo Švédsku, ako aj skladovanie zbraní, vojenského vybavenia a munície. Informovala o tom agentúra AFP.

Po takmer päťhodinovej rozprave hlasovalo za dohodu 266 poslancov, 37 bolo proti a 46 nebolo prítomných v rokovacej sále. Hlavní oponenti, ľavicové a ekologické strany, tvrdili, že v dohode by malo byť explicitne uvedené, že Švédsko nepovolí na svojom území rozmiestniť jadrové zbrane.

Hovorca Strany zelených Daniel Hellden povedal, že dohoda urobila zo Švédska "cieľ pre jadrové zbrane", pretože "budeme mať 17 základní, kde môžu Američania skladovať (vojenský) materiál". Stredopravicová menšinová vláda premiéra Ulfa Kristerssona, ktorú podporujú krajne pravicoví Švédski demokrati, oponuje, že dohoda rešpektuje suverenitu Švédska. "Švédsko je suverénny štát a žiadna iná krajina ho nemôže prinútiť, aby malo na svojom území jadrové zbrane," zdôraznil minister obrany Pal Jonson.

Viac o téme: USAŠvédskoParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu