Streda26. jún 2024, meniny má Adriána, zajtra Ladislav, Ladislava

Poslanci do Európskeho parlamentu sú zvolení: Toto ich čaká najbližšie dni

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

ŠTRASBURG - Občania Európskej únie si v eurovoľbách vybrali 720 poslancov, ktorí ich budú v Európskom parlamente (EP) zastupovať počas nasledujúcich piatich rokov. Prinášame na základe informácií z oficiálnej stránky EP prehľad toho, čo sa bude diať nasledujúce dni.

V dňoch bezprostredne po voľbách oznámia vnútroštátne orgány členských štátov EÚ mená zvolených europoslancov. Ešte predtým overia, či nevykonávajú mandáty alebo funkcie nezlučiteľné s mandátom poslanca EP.

video

Vyhlásenie oficiálnych výsledkov eurovolieb 2024 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

Prvou činnosťou novozvolených poslancov budú rokovania o ustanovení politických skupín (frakcií), ktoré môžu trvať až do prvej plenárnej schôdze v Štrasburgu. Politickú skupinu musí tvoriť najmenej 23 poslancov EP zvolených v aspoň jednej štvrtine členských štátov (minimálne v siedmich), pripomína stránka EP.

Ustanovujúca plenárna schôdza sa uskutoční od 16. do 19. júla, čím sa začne nové volebné obdobie. Na nej si poslanci zvolia predsedu EP, 14 podpredsedov a piatich kvestorov. Poslanci tiež hlasovaním rozhodnú o číselnom zložení stálych výborov a podvýborov EP a oznámia sa pravdepodobne aj mená členov jednotlivých výborov. Po ustanovujúcej plenárnej schôdzi sa uskutočnia prvé schôdze výborov, ktoré si zvolia svojich predsedov a podpredsedov (predsedníctvo).

Vyberať sa bude aj nový predseda Európskej komisie

Ďalšou z kľúčových úloh EP po voľbách je výber predsedu Európskej komisie (EK). Tá nasleduje po ustanovujúcej plenárnej schôdzi. Môže sa tak stať po letnej prestávke (na schôdzi 16. – 19. septembra), ale aj skôr. Kandidáta navrhne Európska rada (najvyšší predstavitelia členských štátov EÚ), pričom by mala zohľadniť výsledky eurovolieb, píše BBC. Navrhnutý kandidát potom predstaví pred poslancami EP svoje politické smerovanie.

EP následne môže zvoliť predsedu EK v tajnom hlasovaní nadpolovičnou väčšinou 361 zo 720 poslancov. Ak kandidát nezíska potrebnú väčšinu, predseda EP vyzve Európsku radu, aby do jedného mesiaca navrhla v súlade s tým istým postupom nového kandidáta. Po zvolení predsedu EK navrhne 27 členských štátov EÚ v spolupráci s ním jednotlivých kandidátov. V Európskej komisii má jedného eurokomisára alebo eurokomisárku každý členský štát.

Kandidáti musia získať súhlas europoslancov po vypočutí (hearingu) v príslušnom výbore Európskeho parlamentu podľa oblastí, za ktoré budú zodpovední. Kompletné zloženie novej Európskej komisie musí schváliť hlasovaním nadpolovičná väčšina poslancov EP a tým sa novovytvorené kolégium komisárov ujme funkcií na obdobie piatich rokov, uvádza oficiálna stránka EP.

Viac o téme: PoslanciEurovoľbyDianieEurópsky parlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu