Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

KĽDR opäť vypustila balóny s odpadkami smerom na Južnú Kóreu

Juhokórejskí vojaci v ochrannom odeve kontrolujú odpadky z balóna, ktoré vypustila Severná Kórea Zobraziť galériu (2)
Juhokórejskí vojaci v ochrannom odeve kontrolujú odpadky z balóna, ktoré vypustila Severná Kórea (Zdroj: TASR/AP/Im Sun-suk/Yonhap)

SOUL - Severná Kórea v sobotu opäť vypustila balóny, pravdepodobne znova s nákladom odpadkov, do Južnej Kórey. Oznámila to juhokórejská armáda, informujú o tom agentúry Jonhap a AFP.

Zbor náčelníkov štábov ozbrojených síl Južnej Kórey obyvateľom odporučil, aby sa takto zhadzovaných predmetov nedotýkali a nahlásili ich vojenským či policajným orgánom vo svojej oblasti. Varoval tiež, že balóny by mohli spôsobiť škody a upozornil aj na to, že pre zmenu vetra by sa teraz (v noci miestneho času) mohli dostať aj južnejšie do krajiny.

archívne video

Pre nás, aj pre ďalších 48 krajín z OSN sú dôkazy o raketách z KĽDR jasné, tvrdí Valášek (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

KĽDR vypustila od 28. mája smerom na Južnú Kóreu takmer tisíc balónov s odpadkami vrátane napríklad cigaretových ohorkov a zrejme aj hnoja či exkrementov. Tvrdila pritom, že ide o odvetu za predchádzajúci balónový útok Južnej Kórey v podobe letákovej kampane.

Kampaň proti režimu KĽDR

Pchjongjang síce následne túto kampaň minulú nedeľu pozastavil, zároveň však varoval, že takéto balóny začne znovu vypúšťať, ak na Sever priletia ďalšie letáky z Juhu. Juhokórejskí aktivisti však tejto napriek hrozbe pokračovali v uplynulých dňoch v takejto kampani - zameranej proti režimu KĽDR.

Juhokórejská skupina prebehlíkov z KĽDR známa pod názvom Fighters for Free North Korea vo štvrtok informovala, že smerom do KĽDR vyslala desať balónov naložených 200.000 protirežimovými letákmi a 5000 USB kľúčmi s kórejskou populárnou hudbou a televíznymi reláciami, ako aj tisíckami jednodolárových bankoviek.

Obdobnú akciu ohlásila v piatok aj ďalšia skupina severokórejských prebehlíkov. Do KĽDR vypustila taktiež desať balónov s 200.000 letákmi, 100 rádiami a tiež USB kľúčmi obsahujúcimi prejav juhokórejského prezidenta Jun Sok-jola. Severná Kórea avizovala, že v prípade zaslania ďalších letákov odpovie stonásobne vyšším množstvom balónov s odpadkami.

Viac o téme: OdpadkyBalónyOdvetaKĽDRJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu