Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Šéf diplomacie Borrell pozýva Izrael na rokovania o ofenzíve v Pásme Gazy

Josep Borrell
Josep Borrell (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v stredu oznámil, že oficiálne pozval vysokopostavených diplomatických predstaviteľov Izraela na rokovania o vzájomných vzťahoch. Informujeme podľa agentúry AFP a Borrellovho vyjadrenia na sociálnej sieti X.

"V nadväznosti na minulotýždňovú dohodu na Rade EÚ pre zahraničné veci som poslal pozvanie izraelskému ministrovi zahraničných vecí Jisraelovi Kacovi na ad hoc (zasadnutie) Asociačnej rady EÚ – Izrael," napísal. Borrell uviedol, že chce na Izrael naliehať v spojitosti s katastrofálnou situáciou v Pásme Gazy, rešpektovaním ľudských práv zo strany Izraela a rozhodnutím Medzinárodného súdneho dvora (MSD), ktorý žiada ukončenie izraelskej ofenzívy v meste Rafah.

Španielsko a Írsko minulý týždeň uznali palestínsky štát

Teraz je na ťahu Izrael, aby toto pozvanie prijal, píše AFP. Predstavitelia EÚ podľa agentúry pripúšťajú, že vláda izraelského premiéra Benjamina Netanjahua pravdepodobne bude naťahovať čas s poslaním odpovede. Členské krajiny EÚ, medzi ktorými sú aj zarytí spojenci Izraela či podporovatelia Palestínčanov, sa nedokážu dohodnúť na jednotnom postoji k vojne v Pásme Gazy. Španielsko a Írsko minulý týždeň uznali palestínsky štát a EÚ požiadali, aby v spojitosti s ofenzívou Izraela v Pásme Gazy prehodnotila asociačnú dohodu medzi EÚ a Izraelom o obchode.

Európska únia tento týždeň vyjadrila podporu plánu predloženému americkým prezidentom Joeom Bidenom, ktorý by viedol k trvalému prímeriu v Pásme Gazy, prepusteniu všetkých rukojemníkov a zvýšeniu humanitárnej pomoci pre palestínsku enklávu.

Viac o téme: IzraelPásmo GazyJosep Borrell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu