Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

V Belehrade sa opakujú miestne voľby: Aký je dôvod?

Aleksandar Vučič
Aleksandar Vučič (Zdroj: TASR/AP/Darko Vojinovic)

BELEHRAD - V srbskom hlavnom meste Belehrad sa v nedeľu začali opakované voľby do miestneho zastupiteľstva a voliči majú možnosť hlasovať do 20.00 h. Informuje agentúra AFP.

V pôvodnom hlasovaní zo 17. decembra 2023 získala vládna Srbská pokroková strana (SNS) prezidenta Aleksandara Vučiča v mestskom zastupiteľstve 49 z celkového počtu 110 kresiel, opozícia 43 kresiel. Voči tomu sa opozícia odvolala pre podozrenie z volebného podvodu. Protestná vlna vyvrcholila 24. decembra, keď sa demonštranti pokúsili zaútočiť na belehradskú radnicu. Srbský najvyšší súd návrh opozície na anulovanie výsledkov volieb neskôr odmietol.

archívne video

Maroš Šefčovič o hlavných výzvach EÚ po voľbách do Európskeho parlamentu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

SNS však ani po týždňoch vyjednávania nedokázala zostaviť mestskú vládu a v marci boli vyhlásené nové komunálne voľby. Opozičná aliancia Srbsko proti násiliu (SPN) rozhodnutie o opakovaní volieb privítala a označila ho za víťazstvo pre občanov. Voľby do miestnej samosprávy sa v nedeľu konajú aj v desiatkach ďalších obcí po celej krajine.

S cieľom bojovať proti potenciálnym podvodom bola v máji schválená legislatíva podporovaná opozíciou, ktorá zakazuje voliť komukoľvek, kto sa prisťahoval do nového volebného obvodu za posledný rok. V decembri mali byť totiž do Belehradu zvážaní Srbi zo susednej Bosny, aby tam ilegálne odovzdali hlasovacie lístky. Prezident Vučič opakovane odmieta kritiku svojej politiky aj občianske protesty ako cudzie sprisahanie a varuje, že bez jeho vedenia by Srbsko stratilo smer.

Viac o téme: VoľbyHlasovanieBelehradAleksandar Vučič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu