Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Hongkonské noviny pred 35. výročím masakru uverejnili prázdnu titulnú stranu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

HONGKONG - Kresťanské noviny v Hongkongu ponechali pred 35. výročím zásahu proti demonštrantom na Námestí nebeského pokoja v Pekingu v roku 1989 svoju titulnú stranu zväčša prázdnu. Stalo sa tak na pozadí obáv z obmedzovania slobôd v Hongkongu, informuje agentúra AFP.

Týždenník Christian Times vo svojom najnovšom vydaní, ktoré bolo v sobotu k dispozícii na internete, napísal, že "na súčasnú situáciu môže reagovať len tak, že odseky zmení na prázdne štvorce a biele miesta" a dodal, že spoločnosť sa stala "reštriktívnou".

archívne video

Hongkong sa pripravuje na oslavy lunárneho Nového roka (Zdroj: profimedia.sk)

Hongkong bol jediným miestom na čínskom území, kde mohli ľudia otvorene smútiť za tými, ktorí zahynuli 4. júna 1989, keď vláda poslala vojsko a tanky, aby potlačili demokratické demonštrácie v hlavnom meste. Verejné formy spomienkových podujatí, ako sú sviečkové vigílie, však boli zakázané alebo zahnané do úzadia, keďže Peking v roku 2020 zaviedol zákon o národnej bezpečnosti mesta.

Hongkong tento týždeň zatkol sedem ľudí

Hongkong tento týždeň zatkol sedem ľudí za poburovanie a obvinil ich z príspevkov na sociálnych sieťach, ktoré "zneužívali blížiaci sa citlivý dátum". Týždenník Christian Times zvyčajne pred každým výročím masakry uverejňuje obsah týkajúci sa Námestia nebeského pokoja, ale tento rok uviedol, že jeho titulná strana nemohla byť vytlačená "vzhľadom na istý problém".

"V uplynulých rokoch sa hongkonská spoločnosť drasticky zmenila a stala sa reštriktívnejšou," uviedli noviny v úvodníku uverejnenom spolu s ďalším, prevažne redigovaným článkom. "Dokonca aj modlitba založená na historických spomienkach môže vzbudiť 'obavy'," uviedol ďalej týždenník.

Hongkonský biskup Stephen Chow tento týždeň vyzval na odpustenie a uzdravenie v článku, ktorý nepriamo odkazuje na výročie zo 4. júna. "Stále je to boľavé miesto, ktoré treba náležite riešiť. Napriek tomu si uvedomujem, že nemôžem čakať a musím sa pohnúť vpred," napísal Chow.

Katolícka omša na pamiatku obetí

Katolícka omša na pamiatku obetí zásahu na Námestí nebeského pokoja, ktorá sa každoročne koná už viac ako tri desaťročia, bola v roku 2022 zrušená po tom, ako sa organizátori obávali porušenia hongkonských zákonov.

Hongkonské úrady uviedli, že zákon o národnej bezpečnosti bol potrebný na zastavenie násilia a obnovenie poriadku po masových prodemokratických protestoch v roku 2019, zatiaľ čo kritici obvinili zákon z obmedzovania základných slobôd.

Viac o téme: NovinyVojnaDemonštráciaMasakerHongkong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu