Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Gruzínsky premiér vyzval na prehodnotenie vzťahov s USA: Sporný zákon o zahraničnom vplyve

Irakli Kobachidze
Irakli Kobachidze (Zdroj: TASR/AP/Kay Nietfeld/dpa)

TBILISI - Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze v piatok vyzval na prehodnotenie vzťahov so Spojenými štátmi po tom, ako Washington tento týždeň zaviedol vízové obmedzenia a spustil revíziu bilaterálnych vzťahov s Gruzínskom v súvislosti so sporným zákonom o "zahraničnom vplyve" zameraného proti mimovládnym organizáciám či médiám, ktorý prijal gruzínsky parlament. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské médiá.

"Gruzínsko-americké vzťahy sa musia skutočne prehodnotiť. Budeme o tom diskutovať s veľvyslancom," citovala Kobachidzeho ruská štátna agentúra RIA Novosti. Podľa premiéra sa vzťahy medzi Tbilisi a Washingtonom zhoršili počas pôsobenia predchádzajúceho amerického veľvyslanca v Gruzínsku v dôsledku jeho výzvy na rýchle a výrazné zmeny v oblasti politiky. Poslanci gruzínskeho parlamentu sporný zákon s oficiálnym názvom O transparentnosti zahraničného vplyvu schválili 28. mája po prelomení veta prezidentky Salome Zurabišviliovej.

archívne video

Bitka v gruzínskom parlamente (Zdroj: X)

Na základe predmetného zákona sa každá nezávislá mimovládna alebo mediálna organizácia bude musieť zaregistrovať ako "organizácia sledujúca záujmy cudzej mocnosti", ak na svoje financovanie získa viac než 20 percent prostriedkov zo zahraničia. V reakcii na zámer vládnucej strany Gruzínsky sen presadiť kontroverzný návrh zákona sa už začiatkom apríla spustili masové protivládne protesty. Návrh kritizovali Európska únia, NATO, Rada Európy či OSN. Odporcovia legislatívy tvrdia, že je autoritárska a inšpirovaná podobnými právnymi predpismi v Rusku.

Vládnuca strana zákon obhajovala s tým, že jeho cieľom je zvýšiť transparentnosť financovania mimovládnych organizácií. Takúto legislatívnu normu sa snažila zaviesť už vlani, pre masové protesty ju však z rokovania parlamentu stiahla.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken už pred časom varoval, že USA v prípade schválenia daného zákona prehodnotia bilaterálnu spoluprácu s Gruzínskom a zavedú vízové obmedzenia. Strana Gruzínsky sen označila tento krok za komický a bezprecedentný. Poznamenala, že politika vyhrážok nezodpovedá duchu strategického partnerstva.

Viac o téme: VzťahyUSAGruzínskoIrakli Kobachidze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu