Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Okrem vojny ohrozujú obyvateľov Pásma Gazy aj rastúce kopy odpadu, tvrdí OSN

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Jehad Alshrafi)

GAZA - Rastúce hromady odpadu v Pásme Gazy znamenajú vážne zdravotné riziká pre tamojších obyvateľov, varovala vo štvrtok Organizácia spojených národov (OSN). Informuje o tom agentúra DPA.

"Všade, kam sa pozriete, je hromada odpadkov," napísala Agentúra OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) na sociálnej sieti X spolu s fotografiami odpadkov. Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) v vo štvrtok uviedol, že približne jeden milión utečencov z mesta Rafah žije v žalostných hygienických podmienkach. Vojna trvá už takmer osem mesiacov a masívne zhoršila životné podmienky približne 2,2 milióna obyvateľov Pásma Gazy.

OSN varovala pred vážnymi zdravotnými dôsledkami krízy s odpadom pre obyvateľov palestínskej enklávy. Hrozí aj kontaminácia poľnohospodárskej pôdy a podzemných vôd. Zvyšujúce sa teploty v  regióne by mohli situáciu ešte zhoršiť.Vojnu odštartoval Hamas útokom na Izrael 7. októbra, pri ktorom palestínski ozbrojenci zabili 1200 ľudí a viac ako 250 ďalších uniesli. Pri následnej izraelskej ofenzíve v Pásme Gazy prišlo o život už približne 36.000 Palestínčanov, uvádza ministerstvo zdravotníctva v Gaze, kontrolované hnutím Hamas.

Viac o téme: OSNIzraelGazaVojna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu