Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Európska únia sa musí vysporiadať s maďarskými systematickými obštrukciami, tvrdí Landsbergis

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Tlačová služba ruského ministerstva obrany prostredníctvom agentúry AP)

BRUSEL – Maďarsko systematicky blokuje snahu Európskej únie o podporu Ukrajiny vo vojne proti Rusku. V pondelok to vyhlásil litovský minister zahraničných vecí Gabrielis Landsbergis a dodal, že EÚ musí nájsť spôsob, ako sa s tým vysporiadať. Informuje správa agentúry Reuters.

"Musíme to začať považovať za systematický prístup ku akejkoľvek snahe EÚ o zmysluplné zapojenie EÚ do zahraničnej politiky. Zašlo to už veľmi, veľmi ďaleko," vyhlásil Landsbergis. Landsbergis narážal na maďarského premiéra, ktorý v decembri vetoval balík pomoci EÚ pre Ukrajinu v hodnote 50 miliárd eur.

archívne video

Tlačová konferencia iniciatívy Munícia pre Ukrajinu (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Finančnú pomoc Ukrajine sa podarilo schváliť na mimoriadnom summite EÚ začiatkom februára aj s podporou Maďarska. Viacerí lídri európskych krajín v tom čase deklarovali únavu z prístupu maďarského premiéra, ktorý si zachoval blízke vzťahy s Kremľom aj po ruskej vojenskej agresii proti Ukrajine. EÚ sa v citlivých záležitostiach, ako je napríklad aj zahraničná politika, musí uznášať jednomyseľne. Efektívny postup celej EÚ preto môže zastaviť aj veto iba jedného štátu.

Viac o téme: PomocMaďarskoUkrajinaEurópska úniaGabrielis Landsbergis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu