Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Moldavsko podpísalo s Európskou úniou dohodu o bezpečnostnom a obrannom partnerstve

(Zdroj: Getty Images)

BRUSEL – Európska únia podpísala v utorok dohodu o bezpečnosti a obrane s Moldavskom, oznámil šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Cieľom je pomôcť tejto krajine čeliť hrozbám zo strany Ruska, informovala agentúra AFP, na ktorú sa odvolávame.

"Dnes sa Moldavsko stalo prvou krajinou, ktorá podpísala bezpečnostné a obranné partnerstvo s Európskou úniou," uviedol Borrell na stretnutí s moldavským premiérom Dorinom Receanom. "Ďalší budú nasledovať, aby sme vytvorili sieť priateľov, ktorá buduje silnú bezpečnosť a obranu, čo bude zahŕňať užšiu spoluprácu v oblastiach od kybernetickej bezpečnosti po boj proti hybridným hrozbám," priblížil Borrell.

archívne video 

Vstup Slovenska do Európskej únie patrí k najvýznamnejším udalostiam v dejinách SR, tvrdí Juraj Blanár (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Moldavsko, bývalá sovietska republika ležiaca medzi Rumunskom a Ukrajinou, požiadalo o členstvo v EÚ krátko po invázii Ruska na Ukrajinu. Moldavskí predstavitelia opakovane obviňujú Moskvu zo snahy narušiť stabilitu krajiny s cieľom zastaviť jej prozápadné smerovanie. Štáty EÚ aktuálne diskutujú o otvorení prístupových rokovaní s Moldavskom a Ukrajinou na summite Únie koncom júna. Lídri členských krajín sa na spustení prístupového procesu s oboma krajinami dohodli vlani v decembri.

EÚ detaily nového partnerstva nezverejnila. Nemenovaný predstaviteľ Únie však povedal, že zámerom je "zvýšiť schopnosť Moldavska chrániť svoju zvrchovanosť a nezávislosť". Úsilie podporiť bezpečnosť Moldavska prichádza aj po náraste napätia medzi Kišiňovom a proruskými separatistami v moldavskom odštiepeneckom regióne Podnestersko. Tí vo februári požiadali Moskvu o "ochranu". Rusko má v Podnetersku 1500 vojakov.

Viac o téme: ObranaEurópska úniaMoldavskoPartmerstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu